Te pyszne placuszki robię w 10 minut. To jeden z najprostszych deserów, jakie znam

zdrowie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Placuszki z zsiadłym mlekiem Źródło: Freepik/KamranAydinov


Masz ochotę na „coś słodkiego”, ale sama myśl o włączeniu piekarnika przyprawia cię o ból głowy? Postaw na błyskawiczne placuszki z 5 składników. Zrobisz je w mgnieniu oka. Bez dużego wysiłku i bałaganu w kuchni.


Można śmiało powiedzieć, iż te błyskawiczne placuszki łączą pokolenia. Kochają je bowiem zarówno dzieci, jak i dorośli. Są pyszne i puszyste. Wręcz rozpływają się w ustach. Ich sekret tkwi w połączeniu dwóch prostych i łatwo dostępnych – choć rzadko wykorzystywanych – składników. Sprawdź, o jaki „duet” dokładnie chodzi i lepiej zapisz sobie przepis, bo gdy spróbujesz tego deseru, z pewnością sięgniesz po niego jeszcze nieraz.


Jak zrobić ekspresowe placuszki z 5 składników?


Sekretem smaku i konsystencji tych błyskawicznych placuszków jest połączenie zsiadłego mleka oraz sody oczyszczonej. Ich wymieszanie prowadzi do powstania pęcherzyków gazu z dwutlenkiem węgla. To właśnie one sprawiają, iż ciasto rośnie pod wpływem wysokiej temperatury i rozpływa się w ustach niczym chmurka. Warto podkreślić, iż przedstawiony deser nie wymaga użycia piekarnika. Wystarczy przygotować niewielką patelnię.
Idź do oryginalnego materiału