Te przedmioty są tajnym gniazdem bakterii w kuchni: dowiedz się, które z nich należy myć co tydzień

baza-oze.pl 6 dni temu

Sekretne gniazdo bakterii w kuchni: pięć rzeczy, które należy czyścić co tydzień

W kuchni skupiamy się na świeżości naszych składników i czystości naszych przyborów kuchennych. Jednak niektóre powszechnie używane przedmioty są często pomijane, jeżeli chodzi o czyszczenie.

Podczas gdy my delektujemy się naszymi smacznymi posiłkami, przedmioty te są tajną pożywką dla bakterii. Przyjrzyjmy się pięciu najważniejszym rzeczom, które należy czyścić co tydzień.

Deska do krojenia: raj dla zarazków

Niezależnie od tego, czy jest wykonana z tworzywa sztucznego czy drewna, deska do krojenia jest prawdziwym rajem dla bakterii. Plasterki i rowki utworzone przez nóż są idealnymi miejscami do ukrycia się i rozmnażania bakterii.

Co gorsza, według kilku badań, deska do krojenia może być siedliskiem 200 razy więcej zarazków niż deska sedesowa. Aby tego uniknąć, należy myć deskę do krojenia po każdym użyciu i regularnie ją dezynfekuj.

Filtr do kawy: dom pleśni i grzybów

Narażony na wilgoć i organiczne pozostałości kawy, filtr do kawy jest pożywką dla pleśni i drożdży. Badanie przeprowadzone przez National Sanitation Foundation wykazało, iż pleśń była obecna w około połowie testowanych ekspresów do kawy.

Pamiętaj więc, aby wyczyścić filtr do kawy po każdym użyciu i dezynfekować co tydzień.

Gąbka kuchenna: plac zabaw dla bakterii

Gąbka kuchenna jest pierwszą rzeczą, której używamy do czyszczenia naczyń i powierzchni roboczych, ale jest także pierwszym pojemnikiem na bakterie. Mokra, ciepła i pełna resztek jedzenia, jest idealnym miejscem dla bakterii.

Według niemieckich badań, używana gąbka kuchenna może zawierać tysiące różnych gatunków bakterii. Aby ograniczyć ich namnażanie się, zalecamy regularnie wymieniać gąbkę i dezynfekuj ją co najmniej raz w tygodniu.

Klamki i krany: gdzie codziennie trafiają bakterie

Wreszcie, nie zaniedbuj klamek i kranów. Przedmioty te, których dotykamy każdego dnia bez zastanowienia, są głównymi wektorami przenoszenia bakterii.

Dlatego ważne jest, aby regularnie czyścić klamki i krany aby wyeliminować te potencjalne źródła zanieczyszczeń. Ważne jest, aby zwracać szczególną uwagę na czystość tych przedmiotów codziennego użytku. Podejmując proste, regularne kroki, można zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii i zapewnić optymalną higienę w kuchni.

L’article Te przedmioty są tajnym gniazdem bakterii w kuchni: dowiedz się, które z nich należy myć co tydzień est apparu en premier sur Baza Oze.

Idź do oryginalnego materiału