Te popularne mieszanki sałat są skażone salmonellą. Na liście produkt z Lidla

zdrowie.wprost.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Sałata, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay / Pexels


Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży kilku mieszanek sałat. Wykryto w nich bakterie, które zagrażają zdrowiu. Sprawdź szczegóły.


Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wycofaniu z rynku mieszanek sałat. Chodzi o artykuły spożywcze wyprodukowane dla znanych sieci handlowych – Lidla oraz Makro Cash and Carry Polska. Decyzja GIS ma związek z działaniami podjętymi przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Przeprowadzono badania próbek sałat. Wykryto w nich obecność niebezpiecznych bakterii, które mogą wywołać wiele problemów zdrowotnych.


Salmonella w sałacie z Lidla i innej znanej sieci


W mieszankach sałat znaleziono groźne dla zdrowia bakterie Salmonella. W udostępnionym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny wskazał, jakie konkretne produkty zostały skażone. Chodzi o następujące artykuły spożywcze:


Mieszanka Toscana Mix, Metro Chef


numer partii: 22524 H/13,


termin przydatności do spożycia: 20.08.2024,


wyprodukowane dla: Makro Cash and Carry Polska S.A. z siedzibą przy al. Krakowskiej 61 w Warszawie (kod pocztowy 02-183).


Mix Sałat Klasyczny, Ryneczek Lidla


numer partii: 22524,


termin przydatności do spożycia: 20.08.2024,


wyprodukowane dla: LIDL Sp. z o.o. Sp. k., Jankowice z siedzibą przy ulicy Poznańskiej 48 w miejscowości Tarnowo Podgórne (kod pocztowy 62-080)


„Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Dystrybutorzy produktów niezwłocznie wycofali wskazane partie ze sprzedaży [...] Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie” – czytamy w komunikacie Głównego Inspektora Sanitarnego.


Co zrobić ze skażoną sałatą?


Klienci, którzy zakupili wskazane w komunikacie produkty nie powinni ich spożywać. Zjedzenie sałat grozi zatruciem pokarmowym i wystąpieniem wielu nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak biegunki, bóle brzucha, gorączka czy wymioty. Salmonella jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci, seniorów, kobiet w ciąży i pacjentów z obniżoną odpornością organizmu oraz przewlekłymi schorzeniami. W tych grupach bakteria może wywołać chorobę ogólnoustrojową. Skażoną sałatę należy wyrzucić. Można też zwrócić ją do sklepu, choćby bez okazywania paragonu.
Idź do oryginalnego materiału