Te placuszki robię bez grama mąki. Ich sekretem jest zdrowszy składnik

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Placuszki z kaszą manną Źródło:GI truembie / Getty Images


Chcesz zrobić rodzinie pyszne placuszki na deser, ale w domu zabrakło mąki? Nie musisz od razu biec do sklepu. Wykorzystaj ten przepis i zaserwuj bliskim pyszne i puchate smakołyki ze zdrowszym zamiennikiem mąki. Będą rozpływać się w ustach.


Wiele osób nie wyobraża sobie rezygnacji z tego składnika podczas przygotowywania wypieków czy różnych słodkości. Tymczasem bez trudu można znaleźć dla niego godne zastępstwo. Świetnym zamiennikiem mąki jest między innymi kasza manna. Nie obciąża żołądka i ma wiele wartości odżywczych. Zawiera też witaminy z grupy B. Dzięki niej placuszki stają się puszyste.


Jak zrobić placuszki bez mąki?


Przepis obejmuje tylko 4 składniki. Do zrobienia placuszków potrzebujesz kaszy manny, jajek, mleka oraz dojrzałego banana. Wszystkie te produkty bez trudu znajdziesz w każdym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Są tanie i łatwo dostępne. Co więcej, placuszki nie wymagają wiele pracy. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, nałożyć porcje powstałej masy na patelnię i usmażyć.
Idź do oryginalnego materiału