Placki z cukinii to klasyka letniej kuchni. Dodatek siemienia lnianego fantastycznie wzbogaca ich smak i podnosi wartość odżywczą. Jednocześnie danie przygotuję w piekarniku, więc jest lekkie i chrupiące. Robiąc taki obiad z cukinii, nie ryzykuję zatem, iż przybiorę na wadze. Wręcz przeciwnie, wspieram swoje wytrwanie w diecie, bo sytość po zjedzeniu takiego przysmaku odczuwam przez długi czas. A to nie jedyna jego zaleta.
Dlaczego na diecie warto wybrać placki z cukinii?
Poza wspomnianą już lekkością i długotrwałą sytością — związaną ze spożyciem sporej ilości błonnika obecnego w potrawie — ogromną zaletą tych placków z cukinii jest spora zawartość cennych dla zdrowia kwasów omega-3. Związki te choćby po podgrzaniu siemienia lnianego zachowają swoje adekwatności i ułatwią przyswojenie witamin zawartych w cukinii oraz marchwi (jej niedużą ilość uwzględniłam w przepisie dla bogatszej tekstury i smaku dania). To oznacza, iż sięgając po tę potrawę, nie tylko zadbasz o sylwetkę, ale też wesprzesz swoje zdrowie.
Jak zrobić placki z cukinii z siemieniem lnianym?
Wykonanie obiadu lub lekkiej z cukinii jest banalne. Ścierasz warzywo, solisz — by usunąć nadmiar wody — i łączysz z pozostałymi dodatkami. Potem już zostaje całość upiec. Taki sposób przyrządzenia sprawia, iż placki z cukinii są zdrowsze, a zrobienie staje się mniej uciążliwe. Polecam spróbować.