Hummus to po prostu pasta zrobiona z gotowanej ciecierzycy z obowiązkowym dodatkiem tahiny, czyli pasty sezamowej. Ten bliskowschodni przysmak jest dziecinnie prosty do zrobienia. – Wykorzystajcie gotową już cieciorkę ze słoika lub puszki, wtedy zrobienie hummusu zajmie dosłownie chwilę – mówi Leszek Wodnicki. On sam woli cieciorkę ze słoika. – Wtedy widzę, czy ziarna są ładne – tłumaczy.
Nie wylewaj wody po cieciorce
Leszek Wodnicki zwraca uwagę, iż wiele osób popełnia błąd, wylewając wodę po cieciorce (to tak zwana aquafaba). – To ten składnik sprawia, iż nasz hummus będzie bardzo kremowy. Nie podaję dokładnej ilości w przepisie, tu każdy sam musi zdecydować ile wody wykorzystać, aby jego hummus miał dobrą konsystencję. Trzeba uważać jedynie, aby nie wyszedł za rzadki – radzi kucharz.
Jak zrobić hummus idealny?
– Idealny, czyli kremowy, delikatny, z niewielką ilością czosnku, aby jednak on nie zdominował nam smaku. Podobny hummus robiła znajoma Libanka, która prowadziła u mnie warsztaty kulinarne. Doprawiamy solą, pieprzem, ja dodałem też odrobinę kuminu, konieczny jest sok z cytryny. Mogę też podpowiedzieć, iż w sklepach warto szukać mieszanki przypraw libańskich, one również nadają się do hummusu – mówi Wodnicki.
Gotowy hummus należy polać oliwą i posypać natką pietruszki. – Ja lubię zawsze mieć taki hummus pod ręką. Pasuje dosłownie do każdego pieczywa, choćby polskie podpłomyki byłyby tu idealne. Inaczej smakuje hummus z ciabattą, inaczej będzie smakował z chlebkiem arabskim. To danie, które może stać w lodówce, wystarczy wyciągnąć, zjeść na śniadanie albo na lunch, a choćby podać gościom z dobrym pieczywem. Te sklepowe mogą się schować przy domowym hummusie – zachęca Leszek Wodnicki.
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.