Prosta owsianka bez cukru z przepisu mojej mamy smakuje obłędnie. Nie sądziłam, iż posiłki dla diabetyków mogą być tak przyjemne i ciekawe. Odkąd mam wyjawiła mi niektóre tajniki swojej diety, zdarza mi się korzystać z jej przepisów. Tak było również w przypadku śniadaniowej owsianki.
Diabetycy mogą jeść owsiankę
Dieta osób cierpiących na cukrzycę pełna jest ograniczeń. Niewskazane w niej są wszystkie pokarmy, które mogą przyczynić się do gwałtownego wzrostu poziomu cukru takie jak słodycze, białe pieczywo czy produkty wysoko przetworzone. Jednocześnie konieczne jest regularne spożywanie posiłków.
Jak więc zadbać o poczucie sytości, by nie podjadać? Rano można sięgnąć po owsiankę. Odpowiednie modyfikacje sprawią, iż świetnie spełni swoją funkcję. To ulubione śniadanie mojej mamy i ostatnio poznałam na nie przepis.
Jak zrobić owsiankę dla diabetyka?
Owsianka mojej mamy jest lekka i przyjemna, bo robi się ją tylko na wodzie. W mojej diecie sięganie po mleko jest wykluczone — ze względu na nietolerancję laktozy. Mama natomiast unika tego nabiału ze względu na fakt, iż wspomniany alergen to z punktu widzenia chemii i żywienia również cukier. W diecie cukrzyka co prawda nabiał do 2% tłuszczu można czasem spożyć, ale mam woli nie ryzykować.
Jako dodatki w przepisie pojawiają się tanie polskie owoce, czyli jabłka, a także smaczne orzechy włoskie. To połączenie składników przyjemnie podkreśli usprawniający gospodarkę węglowodanową cynamon. Wykonanie też jest proste, choć trzeba je zacząć dzień wcześniej, od namoczenia płatków owsianych. Nie jest to jednak żaden problem.