Te owoce poprawiają pamięć i przeciwdziałają starzeniu mózgu. Seniorzy powinni się nimi zajadać
Zdjęcie: jagody
Z wiekiem pamięć może zacząć płatać figle, to naturalne, ale nie jesteśmy wobec tych procesów całkiem bezbronni. Ogromne znaczenie dla kondycji mózgu ma aktywność umysłowa – rozwiązujmy krzyżówki! – zdrowy styl życia i oczywiście dieta. Wśród produktów, które wykazują wyjątkowo korzystne działanie, wyróżniają się owoce jagodowe. I choć sezon na nie trwa krótko, warto wykorzystać go do maksimum – nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia.Starzenie mózgu zaczyna się wcześniej, niż myślisz – choćby po 25. roku życia By zachować dobrą kondycję mózgu, trzeba się wysypiać, ograniczać stres, wykonywać ćwiczenia umysłowe, a najważniejsza jest dieta Owoce jagodowe – borówki, truskawki, maliny, jagody – chronią mózg przed degeneracją. Zawarte w nich flawonoidy działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie Dwie porcje borówek lub truskawek tygodniowo mogą spowolnić pogorszenie pamięci choćby o 2,5 roku