Jagody kamczackie często mylone są z borówką amerykańską, ale różnią się kształtem owoców i smakiem. Zarówno jedne jak i drugie są koloru czarno-fioletowego z delikatnym niebieskim nalotem. Jagody kamczackie są podłużne i kwaśniejsze w smaku, natomiast owoce borówki amerykańskiej mają kształt kulisty, nieco spłaszczony i są bardziej słodkie.
Prozdrowotne adekwatności jagody kamczackiej znane są od lat
Jagoda kamczacka to roślina pochodząca z Azji, ale uprawiana niemal na całym świecie, ze względu na to, iż nie szkodzą jej niskie temperatury. Jej owoce były wykorzystywane w rosyjskiej, chińskiej i japońskiej medycynie ludowej jako środek na zbyt wysokie ciśnienie krwi, zakażenia bakteryjne, choroby układu pokarmowego, a choćby malarię. Badania naukowe potwierdziły jej prozdrowotne działanie w tym zakresie i wskazały na jeszcze inne adekwatności.
Co zawierają owoce jagody kamczackiej?
Jagody kamczackie to owoce pełne witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy C (więcej niż np. pomarańcze), witaminy z grupy B, witaminę A, żelazo, krzem, magnez, mangan, miedź, fosfor oraz błonnik. W ich składzie znajdziemy również cenne epikatechiny – przeciwutleniacze, które hamują rozwój cukrzycyi nowotworów.
Spożywanie jagody kamczackiej a cukrzyca
Badania przeprowadzone w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN wykazały, iż jagoda kamczacka wyrównuje poziom glukozy we krwi. U zwierząt, którym podawano ekstrakt z jagody kamczackiej, po 4 tygodniach zaobserwowano niższy poziom cukru, niż u zwierząt, które przyjmowały inny rodzaj pożywienia. Stwierdzono, iż włączenie tych owoców do diety hamuje rozwój cukrzycy.
Jagoda kamczacka w walce z zaćmą
Regularne spożywanie jagody kamczackiej zapobiega rozwojowi zaćmy i poprawia ostrość wzroku. Takie działanie możliwe jest dzięki zawartości witaminy A oraz antocyjanów, które poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych siatkówki i przeciwdziałają stanom zapalnym.
Jagoda kamczacka na poprawę pamięci
Badania wskazują, iż zawarte w owocach jagody kamczackiej przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się neuronów i korzystnie wpływają na pracę mózgu. U osób, które regularnie spożywają te owoce, zaobserwowano poprawę pamięci oraz lepszą zdolność koncentracji.
Jak jeść owoce jagody kamczackiej?
Jagody kamczackie powinny na stałe wejść do jadłospisu osób, które dbają o zdrowie. Chociaż sezon na świeże owoce przypada na czerwiec i lipiec, to mrożonymi i suszonymi owocami można cieszyć się przez cały rok. Doskonale smakują w formie koktajlu przygotowanego z owoców, maślanki i odrobiny miodu. Dodatkowym argumentem dla tych, którzy zastanawiają się jeszcze, czy warto spróbować te owoce, jest fakt, iż są niskokaloryczne: wartość energetyczna 100 g tych owoców dostarcza tylko około 60 kcal.