Te kieszonki z piersi kurczaka robię szybko, a rodzina uwielbia ten obiad. Poznaj mój prosty przepis

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Faszerowane kieszonki z piersi z kurczaka Źródło:Shutterstock / Andrey Bryzgalov


W mojej rodzinie królują mięsożercy. Gdy bliscy dopominają się o „coś treściwego” na obiad, przyrządzam im kieszonki z piersi z kurczaka nadziane różnymi składnikami. Nie muszę się przy nich zbytnio napracować, a smakują lepiej niż w niejednej restauracji.


Filet z kurczaka jest jednym z tych produktów, których nie może zabraknąć w mojej kuchni. Dlaczego? Powodów jest kilka. To tanie i łatwo dostępne mięso. Ma delikatną strukturę i rozpływa się w ustach. Poza tym można je przygotować na wiele różnych sposobów. Ja najczęściej robię z tego składnika drobiowe kieszonki. Nie wymagają wiele pracy. Trzeba włożyć jedynie trochę wysiłku w przygotowanie farszu, ale efekt wynagradza wszelki trud.


Jak zrobić kieszonki z piersi z kurczaka?


Do przygotowania tych drobiowych kieszonek potrzebujesz jedynie kilku składników. Mięso to podstawa. Oczywiście przyda się również farsz. Ja zwykle nadziewam filety pieczarkami i serem. Możesz jednak wykorzystać również inne składniki. Wszystko zależy od upodobań i dostępnych produktów. Bardzo ważne jest to, by potrawa nie spędziła zbyt dużo czasu w piekarniku. W przeciwnym razie będzie przepieczona i sucha, a co za tym idzie niesmaczna.
Idź do oryginalnego materiału