Poznaj najważniejsze powody, dla których warto umieścić meduzy w swoim jadłospisie.
1. Meduza przeciwdziała starzeniu się skóry
Meduza zawiera duże ilości choliny, która przyspiesza procesy naprawy i regeneracji komórek. Reguluje gospodarkę lipidową. Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się organizmu i unieszkodliwia wolne rodniki. Poprawia elastyczność tkanek. Dzięki temu skóra odzyskuje promienny wygląd. Jest bardziej odżywiona i nawilżona. Nie dziwi więc fakt, iż cholinę coraz częściej wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym jako składnik kremów i innych preparatów stosowanych do codziennej pielęgnacji.
2. Meduza usprawnia pracę układu nerwowego
Cholina zapewnia prawidłową pracę mózgu. Jest prekursorem acetylocholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za przekazywanie impulsów nerwowych na linii neurony-włókna mięśniowe. Poprawia funkcjonowanie poznawcze – wpływa pozytywnie na refleks oraz koncentrację. W dodatku ułatwia zapamiętywanie i zwiększa wydolność psychofizyczną organizmu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych zaburzeń neurologicznych. realizowane są badania nad rolą wspomnianego związku w profilaktyce schorzeń o podłożu neurodegeneracyjnym, między innymi choroby Alzheimera czy Parkinsona.
3. Meduza chroni serce
Meduza stanowi cenne źródło kwasów wielonienasyconych (PUFA), które normalizują ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają osadzaniu się płytek krwi na ścianach naczyń krwionośnych. W rezultacie minimalizują ryzyko powstania zatorów w układzie krążenia. Co więcej, dowiedziono, iż przywołane związki odgrywają istotną rolę w zapobieganiu wielu chorobom cywilizacyjnym. Obniżają poziom trójglicerydów we krwi i zmniejszają ryzyko tak zwanego nagłego zgonu sercowego.
4. Meduza pomaga kontrolować masę ciała
Meduza zawiera łatwo przyswajalne białko. Jest pożywna, a jednocześnie niskokaloryczna. Dlatego może być spożywana przez osoby, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.
Jak jeść meduzy i co można z nich zrobić?
Większość gatunków meduz jest jadalna. Do spożycia nadaje się jedynie workowata część, z której zwisają macki – czyli tak zwany dzwonek. Pozostałe należy usunąć. Pozostaje pytanie: jakie dania można przyrządzić z parzydełkowców? W krajach azjatyckich na bazie wspomnianych stworzeń przygotowuje się zupy oraz różnego rodzaju przekąski, na przykład sałatki, szaszłyki czy chipsy.
Źródła:
healthifyme.com
Leszczyńska T., Pisulewski P. M., „Wpływ wybranych składników żywności na aktywność psychofizyczną człowieka”, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1 (38), 2014, s. 12-24
Kapłon-Cieślicka A., Filipiak K. J., „Kwasy tłuszczowe a ryzyko sercowo-naczyniowe”, Kardiologia po Dyplomie, t. 8, nr 6, 2009, s. 12-22.