Tarta z grzybami

3mamcukier.pl 3 lat temu

1 porcja tarty o wadze 150 g z grzybami ma 5,8 wymiennika, w tym 2,3 WW i 3,5 WBT. 100 g ma 294 kcal i 15 g węglowodanów. Przepis zaczerpnęłam z książki Tarty i inne wypieki, Le Cordon Bleu.

Tarta z grzybami
Drukuj
Składniki
Kruche ciasto (na 2 tarty)
  • 200g mąki orkiszowej
  • duża szczypta soli
  • 100g masła, schłodzonego
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 2-3 łyżeczki wody
Nadzienie
  • 60 g masła
  • 200 g kurek
  • 200 g pieczarek (ja dałam brązowe)
  • 50 g szalotek
  • 1 całe jajko
  • 2 zółtka
  • 150 g śmietany 18% (do zupy)
  • natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
  1. Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Pokroić masło w centymetrową kostkę i dodać do mąki. Czubkami palców wymieszać z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i wlać do niego jajko wymieszane z wodą. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. jeżeli ciasto lekko się klei, należy dodać więcej mąki. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 20 minut.
  2. Natłuścić lekko formę na tartę o wymiarach 20,5 x 2,5 cm. Nagrzać piekarnik do temperatur 180oC. Na stolnicy delikatnie oprószonej mąką rozwałkować ciasto na grubość 3mm. Owinąć ciasto wokół wałka i rozwinąć je luźno nad formą. Wcisnąć ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównać brzeg. Włożyć ciasto do lodówki na 10 minut. Nakłuć ciasto na dnie formy widelcem, by umożliwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieść lekko kawałek pergaminu (lub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostować papier i wyłożyć nim ciasto w formie. Na papier rozsypać fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekać ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usunąć ziarna fasoli i papier, posmarować ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piec następne 7 minut.
  3. Przygotować nadzienie: roztopić masło na patelni na średnim ogniu. Dusić grzyby przez 5 minut lub do czasu, gdy wyparuje cały płyn. Każde grzyby dusimy oddzielnie. Dodać drobno pokrojoną szalotkę i podgrzewać jeszcze 1 minutę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać jajko, żółtka, śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Rozłożyć grzyby na upieczonym cieście, polać masą jajeczną i piec 25-30 minut lub do chwili, gdy masa się zetnie, a widelec włożony do środka będzie po wyjęciu suchy. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić, a następnie wyjąć formy. Odstawić na 5 minut i dopiero wówczas pokroić. Można posypać pietruszką.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 277 kcal Białka: 5.8 g Tłuszcze: 21.5 g Cukry: 15.2 g Wymienniki: 3.7 WW: 1.5 WBT: 2.2
3.5.3251

Smacznego
Idź do oryginalnego materiału