Ten sos przygotowuję z sezonowych warzyw, których latem mamy na rynku pod dostatkiem. w okresie wszystkie składniki można kupić w przystępnej, atrakcyjnej cenie, a niekiedy choćby dostać za darmo. I nie chodzi wyłącznie o sklepowe promocje. Szczęściarze, którzy mają w sąsiedztwie zapalonych działkowców, też mogą otrzymać zapas warzyw, nie ponosząc przy tym żadnych kosztów.
Głównym składnikiem tego sosu jest cukinia. Łączę ją z paroma innymi produktami i doprawiam. Potem zamykam dip w słoiku i pasteryzuję. W ten sposób mogę cieszyć się smakami lata również zimą. Przy okazji odciążam domowy budżet, bo nie muszę już kupować ketchupu czy innych sklepowych „gotowców”.
Jak zrobić sos z cukinii do słoików?
Nie ma jednego słusznego sposobu na zrobienie tego sosu. Cukinia doskonale współgra z wieloma różnymi składnikami. Ja najczęściej łączę ją z papryką, cebulą, czosnkiem, pomidorem i jabłkiem. Czasem używam też koncentratu pomidorowego dobrej jakości zamiast świeżych warzyw. Nie zapominam o przyprawach. Nie ograniczam się przy tym tylko do pieprzu i soli.