Pomidory to jedne z najzdrowszych warzyw i prawdziwa skarbnica cennych związków odżywczych. Możemy cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku, jednak najlepsze i najzdrowsze są pomidory gruntowe. Znajdziemy w nich m.in. witaminę C, potas, magnez, wapń i żelazo.
Nie tylko świeże pomidory są zdrowe. o ile poddamy je obróbce termicznej, zyskamy cenne źródło bardzo silnego przeciwutleniacza, którym jest likopen. w okresie na pomidory możemy przygotować domową passatę lub ketchup i wykorzystać w chłodniejsze dni, ciesząc się smakiem lata.
Niestety, zarówno świeże pomidory, jak i przetwory z pomidorów dość gwałtownie się psują. Jak rozpoznać, iż nadają się już tylko do wyrzucenia?
Jakie pomidory nie nadają się do jedzenia?
Pomidory różnią się pod względem wielkości, kształtów i kolorów. Warzywa te łatwo możemy obić, co przyśpiesza proces ich gnicia. Wystarczy niewielkie uszkodzenie skórki pomidora, aby przez kilkanaście godzin rozwinęła się bardzo szkodliwa dla zdrowia pleśń.
o ile pomidory tracą jędrność, zaczynają puszczać sok lub przyciągają muszki owocówki, to nadają się tylko do wyrzucenia, bo zaczęły gnić. O procesie gnicia świadczy także nieprzyjemny, kwaśny zapach.
Jeżeli pomidor jest tylko pomarszczony, nie są na nim widoczne uszkodzenia, nie wydziela nieprzyjemnego zapachu i nie ma na nim żadnych podejrzanych plam, to przez cały czas nadaje się do wykorzystania. Trzeba jednak dokładnie przyjrzeć się jego wnętrzu, bo czasami pomidory zaczynają psuć się od środka – warto przyjrzeć się pestkom pomidora, czy nie zmieniły koloru na czarny lub szary i nie są pokryte nalotem pleśni.
Co najważniejsze – nadgniły lub nadpleśniały pomidor nie nadaje się do spożycia. Odkrojenie fragmentu warzywa nie spowoduje, iż pozbędziemy się szkodliwych toksyn, które znajdują się w całym warzywie. To samo tyczy się spleśniałych przetworów z pomidorów, które nadają się jedynie do wyrzucenia.
Jak przechowywać pomidory?
Pomidory najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Po włożeniu do lodówki często tracą smak i stają się bardziej wodniste. o ile kupimy więcej pomidorów, niż możemy od razu zużyć, to najlepiej przechowywać je na półce w spiżarni. Warto pamiętać, iż pomidory to warzywa nietrwałe – dojrzałe, miękkie pomidory przetrwają jedynie 2-3 dni.
Zielone pomidory, które nie zdążą dojrzeć latem, możemy zebrać – pozostawione w ciepłym, słonecznym miejscu, nabiorą smaku i aromatu. Trzeba pamiętać, iż zielone pomidory nie nadają się do spożycia na surowo, bo zawierają szkodliwą solaninę.