Ultraprzetworzone mięso oraz słodzone napoje mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu mózgu — ostrzegają naukowcy z Virginia Tech. Wyniki ich najnowszych badań, opublikowane w renomowanym czasopiśmie naukowym, które cytuje Medonet, wskazują na związek między regularnym spożyciem tego rodzaju produktów a zwiększonym ryzykiem zaburzeń poznawczych, w tym demencji. Przez siedem lat badacze z Virginia Tech, we współpracy z University of Michigan, obserwowali grupę 4750 Amerykanów powyżej 55. roku życia. W ramach projektu Health and Retirement Study, co dwa lata analizowano funkcje poznawcze uczestników, skupiając się na takich aspektach jak pamięć krótkotrwała, zdolność przypominania czy umiejętności matematyczne. Wyniki, które opublikowano w maju 2025 r. w "The American Journal of Clinical Nutrition", wskazują na niepokojące zależności.
Wśród badanych aż 1363 osoby rozwinęły zaburzenia poznawcze. Naukowcy zauważyli, iż ryzyko problemów z funkcjami poznawczymi wzrastało o 17 proc. u osób, które spożywały przynajmniej jedną dodatkową porcję ultraprzetworzonych mięs dziennie. W przypadku słodzonych napojów, takich jak gazowane napoje, mrożone herbaty czy słodzone soki owocowe, ryzyko wzrastało o 6 proc.
Badania potwierdziły wcześniejsze przypuszczenia dotycząc