Do przyrządzenia placków ziemniaczanych według tradycyjnego przepisu potrzebne są: ziemniaki, mąka i jajko. Można przygotować je jednak w nieco inny sposób, który króluje na południu Polski.
Tajny składnik podkarpackich placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej i majeranku to jeden z podkarpackich przysmaków. Te składniki wspaniale podkreślają ich smak. Najlepiej smakują polane śmietana i posypane koperkiem. Można też polać je grzybowym sosem. Smakują doskonale.
Ważny jest gatunek ziemniaków
Żeby placki ziemniaczane się udały, trzeba wybrać odpowiedni gatunek ziemniaków. Najlepiej wybrać ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi i mało wody. Będą mieć jasny, sypki miąższ. Chodzi o odmiany Bryza, Gracja, Ibis czy Tajfun. Sprawdzą się również uniwersalne: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante. Unikajmy natomiast sałatkowych. Mają one za dużo wody, mało skrobi, są twarde i nie pasują do placków ziemniaczanych – podpowiadają kulinarni eksperci.
Unikaj nadmiaru mąki!
Jeśli chcesz, żeby placki się udały, nie przesadź z ilością mąki. Jej nadmiar potrafi zepsuć całą konsystencję placków. Pamiętajmy, żeby stosować ją jedynie jako dodatek i zagęstnik. 1-2 łyżki to maksimum. o ile masa jest zbyt wodnista, można jeszcze poratować się 1 łyżką skrobi ziemniaczanej.
Przepis na podkarpackie placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków,
300 g kapusty kiszonej,
2 łyżki majeranku,
3- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz,
olej rzepakowy do smażenia.
Jak przygotować podkarpackie placki ziemniaczane?
Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie na tarce, a następnie przełóżcie do miski.
Bardzo drobno poszatkujcie kapustę.
Odlejcie wodę z ziemniaków, dodajcie kapustę, majeranek, sól i pieprz.
Do masy wsypcie 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszajcie. Gdy będzie taka potrzeba – dosypcie kolejną łyżkę.
Masę wykładajcie łyżką na mocno rozgrzany olej i smażcie na złoty kolor.
Najlepiej odłożyć je najpierw na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Posypać solą morską z młynka. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni, gdy są chrupiące.
Podajcie udekorowane śmietaną i posypane koperkiem.