Ta zupa to konkurentka rosołu. Wypróbuj zapomniany przepis

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: zupa z kapusty Źródło: Shutterstock


Ta rozgrzewająca i sycąca zupa może być konkurencją dla rosołu – wskazują kulinarni eksperci. Do jej przyrządzenia wystarczy zaledwie kilka składników. Chodzi o zapomnianą zupę, która jest regionalnym przysmakiem z Wielkopolski.


Tę zupę przyrządza się z kapusty, boczku, marchewki i ziemniaków. Nazywana jest parzybrodą lub pazibrodą. A to podobno dlatego, iż posiekane drobno paseczki kapusty spadały na brody jedzących zupę i parzyły ich. Jest wiele przepisów na tę zupę, które zostały nieco zmodyfikowane. Wegetarianie przyrządzają ją bez dodatku boczku. My przypominamy klasyczny przepis. Smakuje wyśmienicie.


Potrzebne składniki:


1 większa główka białej kapusty,


300 g wędzonego boczku,


400 g ziemniaków,


3 marchewki,


2 cebule,


1/3 selera,


łyżeczka majeranku,


łyżeczka kminku,


ziele angielskie,


liście laurowe,


sól,


pieprz,


natka pietruszki.


Sposób przygotowania


Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na rozgrzanym tłuszczu. Dodajcie do niego obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę, a następnie smażcie przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie zdejmijcie ją z patelni i odstawcie do wystudzenia.


Pozbądźcie się głąba z kapusty, dokładnie ją umyjcie, a następnie poszatkujcie w większe paski. Wrzućcie ją do garnka, zalejcie wrzątkiem i posólcie.


Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, a także majeranek i kminek.


Obierzcie marchew, ziemniaki i seler. Pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do garnka z kapustą. Dodajcie także podsmażony boczek i cebulę.


Całość gotujcie do miękkości.


Na koniec przyprawcie solą i pieprzem oraz wrzućcie posiekaną natkę pietruszki.


Dlaczego warto jeść zupy?


Zupy są często niedocenianym posiłkiem. Wbrew powszechnym przekonaniom, wcale nie są trudne w przygotowaniu i nie pochłaniają tak dużo czasu, jak się może wydawać. Dietetycy podkreślają, iż warto je włączyć do codziennego jadłospisu, bo dostarczają niezbędnych składników odżywczych, są sycące, a przy tym niskokaloryczne.


Zupy zimą rozgrzewają


W okres jesienno-zimowym gorąca zupa doskonale rozgrzeje organizm i podnosi odporność. Dodatek cebuli i czosnku wzmacnia układ odpornościowy i poprawia trawienie. Eksperci podpowiadają, żeby zbyt długo nie gotować zup. Wtedy nie tracą cennej witaminy C i witamin z grupy B. Witamina C wzmacnia odporność, witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy, odpowiadają za dobre samopoczucie, wspierają metabolizm węglowodanów, tłuszczy i białek.
Idź do oryginalnego materiału