W tej zupie krem jest wszystko, czego potrzeba, by zjeść sycący posiłek. W warzywach strączkowych znajdziemy sporo białka. Bób dodatkowo dostarczy nam porcji wapnia, potasu i cynku oraz mnóstwa witamin, w tym A, D i E. Groszek to bogate źródło witamin z grupy B i poprawiającej wzrok luteiny. Cukinia natomiast obfituje m.in. w potas, żelazo, magnez i witaminę C. Tej ostatniej dodamy jeszcze w formie podkreślającego smak warzyw soku z cytryny. Po doprawieniu całości mamy danie wręcz idealne, bo smaczne i zdrowe.
Zielona zupa krem jest pyszna i uniwersalna
Składniki tej zupy są iście letnie — bo choćby groszek cukrowy można w wakacje znaleźć na targu — ale, dzięki mrożeniu, danie to może stać się wielosezonowe. Korzystam z tego dobrodziejstwa, ile mogę teraz, a przy okazji zabezpieczam zapasy bobu i cukinii. Wykorzystam je później, bo już dodanie większej ilości pieprzu sprawia, iż zupa zmienia swój charakter i staje się bardziej rozgrzewająca.
Jak przygotować zupę krem z bobu, cukinii i zielonego groszku?
Najlepiej sięgać po nią często, bo świetnie wspiera organizm, a zrobienie zajmuje kilka czasu. Wystarczy bowiem ugotować do miękkości warzywa w bulionie, doprawić je i starannie zblendować. Prościej już się nie da.