Polenta to prosty i smaczny posiłek, który dodatkowo pomoże zadbać o układ trawienny. Choć na diecie ważne są dobrze skomponowane dania, sprawny metabolizm też będzie sprzyjał osiąganiu założonych celów. Słodkie śniadanie czy deser w postaci kaszki kukurydzianej z owocami i orzechami sprawi, iż utrata nadmiernych kilogramów stanie się prostsza.
Jakie zalety ma kasza kukurydziana i robiona z niej polenta?
Kasz kukurydziana, z której polentą się przygotowuje, bogata jest w błonnik pokarmowy. To właśnie on pomogą usprawnić działanie naszego układu pokarmowego. Spożywając polentę, będziemy zatem długo odczuwać sytość po posiłku i unikniemy niepożądanych nie tylko w czasie diety zaparć.
Kasza kukurydziana dostarczy nam również cennego dla układu nerwowego kwasu foliowego oraz licznych witamin m.in. A, C i E. Znajdziemy w niej też pierwiastki takie jak magnez, żelazo czy wapń. Warto zatem pokusić się o włączenie jej do jadłospisu również, by zadbać o zdrowie. Na szczęście jej przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem.
Jak zrobić słodką polentę?
Polentę o wiele częściej można spotkać w wersji wytrawnej. Za namową dietetyczki, przyrządziłam jednak słodki posiłek. Z przepisu, który dostałam, wyszedł mi gęsty i sycący pudding. Posłodziłam go miodem, ułożyłam na nim banana oraz orzechy i zjadłam ze smakiem. Był lepszy niż niejeden deser i nie pojawiła się chęć podjadania między posiłkami.