Klasyczna sałatka bawarska powstaje z mortadeli, korniszonów, cebuli i żółtego sera. Zwieńczeniem całości jest sos na bazie zalewy z ogórków, musztardy i przypraw. W mojej wariacji na temat tej popularnej przekąski nie ma sera. Znalazło się natomiast parę innych składników, w tym jeden naprawdę wyjątkowy. kilka osób dodaje go do sałatek. A szkoda. Bo dzięki niemu zyskują naprawdę interesujący smak.
Sałatka bawarska w oryginalnej odsłonie
Moja odsłona sałatki bawarskiej zaskakuje wszystkich gości. Rezygnuje z Dodaje do niej – poza klasycznymi składnikami – szczypiorek i jeszcze jeden nieoczywisty dodatek, czyli podsmażane ziemniaki. To dzięki nim przekąska zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Najlepiej polać sałatkę sosem bezpośrednio przed podaniem. Można go też serwować w osobnym naczyniu, by każdy mógł samodzielnie wykończyć danie już na talerzu.