Ta pora dnia czyni jabłko bardziej skutecznym. Organizm załącza wtedy tryb odchudzania

zdrowie.gazeta.pl 1 dzień temu
Jabłko kojarzone jest z lekkością, sytością i wsparciem w utrzymaniu zdrowych nawyków. Pora, o której po nie sięgasz, może mieć większe znaczenie, niż ci się wydaje. Coraz częściej zwraca się uwagę na to, iż wpływ tego owocu na organizm może być różny w zależności od momentu dnia.
Jabłko to nie tylko smaczny i łatwo dostępny owoc, ale także prawdziwa bomba składników odżywczych. Zawiera witaminy A i C, błonnik oraz antyoksydanty, które wspierają odporność i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Regularne jedzenie jabłek może wspomagać trawienie oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała. Wiele osób ceni je za naturalną słodycz, dzięki czemu skutecznie potrafią zaspokoić chęć podjadania.


REKLAMA


Zobacz wideo Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?


Czy jabłka są dobre na odchudzanie? Eksperci mają jasne stanowisko
Mało kto wie, iż jabłka to jedne z najlepszych owoców na odchudzanie. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik i wodę, co zwiększa uczucie sytości oraz pomaga kontrolować apetyt i liczbę spożywanych kalorii. Zawierają również pektyny, które wspomagają trawienie i regulują poziom cukru we krwi. Spożywanie jabłek może pomóc w kontrolowaniu apetytu oraz zmniejszeniu ilości spożywanych kalorii.


kilka osób zdaje sobie sprawę, iż godzina spożywania owoców ma znaczenie. - Nie ma jednej idealnej pory na jedzenie jabłka, ale badania sugerują, iż ranek może być najlepszym momentem dnia, aby maksymalnie wykorzystać zawarty w nim błonnik - powiedział dietetyk Avery Zenker w rozmowie z serwisem eatingwell.com. Możesz np. je pokroić i dodać do owsianki na śniadanie albo zjeść w całości w formie przekąski przed lunchem. To prosty sposób, by zacząć dzień z odpowiednią porcją błonnika.


Czy jabłka są dobre na odchudzanie?Mariusz Pietranek/iStock


O której godzinie jeść jabłka? Wtedy przynoszą najwięcej korzyści
Wiele ludzi odczuwa potrzebę wypróżnienia z samego rana. Spożycie bogatego w błonnik jabłka na początku dnia może wykorzystać tę zwiększoną aktywność jelit i ułatwić cały proces. Oprócz tego regularne spożywanie jabłek rano zapobiega zaparciom oraz sprzyja stabilniejszej glikemii w ciągu dnia. Zdaniem Zenkera spożycie owocu 10-15 minut przed posiłkiem może pomóc zjeść mniej na główne danie. - Jedzenie jabłka przed lub w trakcie zbilansowanego posiłku pomaga złagodzić skoki cukru, ponieważ błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów - poinformowała dietetyczka Morgan Walker w rozmowie z serwisem health.com. Dietetyczka Jill Corleone za pośrednictwem strony loseit.com przyznała natomiast, iż choć jabłko samo w sobie nie zapewnia większego "kopa" metabolicznego, to w połączeniu z produktami bogatymi w białko (np. z jogurtem, owsianką z orzechami albo smoothie) pozytywnie wpływa na metabolizm oraz poziom energii.
Idź do oryginalnego materiału