Ta pasta dostarcza niezbędnej witaminy D. Smaruj nią pieczywo przynajmniej dwa razy w tygodniu

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pasta z makreli Źródło: Shutterstock


Pasta z makreli to zdrowy wybór na śniadanie czy kolację. Ta tłusta ryba zawiera cenną dla naszego organizmu witaminę D, która wzmacnia odporność oraz kwasy omega–3, które pozwalają uporać się w naturalny sposób z nadmiarem „złego” cholesterolu. Wypróbuj smaczny przepis.


Makrela atlantycka jest jedną z najpopularniejszych w Polsce ryb tłustych. Podstawą pysznej pasty kanapkowej stanowi wędzona tuszka makreli. Do wędzonej ryby dodaje się ugotowane na twardo jajka, białą cebulę, ogórki kiszone i posiekany szczypiorek. Składniki doskonale scala majonez (najlepszy jest majonez domowy), ale można użyć zdrowszego zamiennika – w postaci jogurtu greckiego. Smak pasty z makreli podkręca i zaostrza musztarda. Dietetycy rekomendują, aby spożywać pastę z ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, bo korzystnie wpływa na zdrowie.


Właściwości prozdrowotne makreli


Makrela zawiera cenne witaminy i składniki mineralne oraz kwasy omega-3. Znajdziemy w niej podnoszące naturalną odporność organizmu witaminy: D (aż 8,4 μg w 100 g) i A (54 μg) oraz witaminy z grupy B (8,49 mg), które działają korzystnie na system nerwowy, syntezę hormonów, stan skóry oraz układ krwionośny. Wśród wielu minerałów, które znajdują się w tej rybie, trzeba wymienić fosfor, który stanowi budulec kości i zębów, potas wpływający na prawidłowe ciśnienie i pracę serca oraz magnez korzystnie działający na układ nerwowy, a także cynk wspierający odporność.


Zjadając makrelę, dostarczymy też do organizmu ważne dla prawidłowego przebiegu przemian metabolicznych i innych procesów białko. W 100 g ryby wędzonej znajdziemy 20,7 g tego budulca tkanek organizmu. Zawarte w makreli kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA, DHA) redukują poziom „złego” cholesterolu.


Spróbuj więc włączyć makrelę do stałego jadłospisu i wypróbuj przepis na pożywną pastę. Można ją jeść zaraz po przygotowaniu oraz po schłodzeniu w lodówce.
Idź do oryginalnego materiału