Ta panierka sprawi, iż kotlety schabowe będą bardziej chrupiące. Wypróbuj przepis

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kotlety schabowe. Źródło: Shutterstock / Cesarz


Wiele osób uwielbia tradycyjne schabowe kotlety i nie wyobraża sobie bez nich niedzielnego obiadu. Kulinarna ekspertka z portalu Przyślij Przepis podpowiada, co zrobić, żeby panierka była chrupiąca choćby następnego dnia i nie nasiąkała tłuszczem. Skorzystaj z jej rady.


Zastawiasz się czym zastąpić tradycyjną panierkę z bułki tartej, żeby nie nasiąkała wilgocią i tłuszczem. Dobrym wyborem są mielone płatki owsiane. Można zmielić je samemu w domu. jeżeli chcemy, żeby panierka była bardziej chrupiąca płatki wystarczy dwukrotnie zblendować. Można użyć do tego celu płatków owsianych górskich, sprawdzą się znakomicie.


Jak przyrządzić panierkę?


Kotlety schabowe należy panierować tak samo, jak w bułce tartej. Żeby panierka lepiej się trzymała, można obtoczyć najpierw mięso w mące, a dopiero następnie w jajku wymieszanym ze zblendowanymi płatkami owsianymi. Taka panierka będzie nie tylko bardziej chrupiąca, ale też bardziej dietetyczna. Płatki owsiane nie chłoną tak tłuszczu, jak bułka tarta – tłumaczy ekspertka z portalu Prześlij Przepis. jeżeli jeszcze bardziej chcemy podkręcić smak panierki, płatki można przed użyciem podsmażyć na suchej patelni. Będą miały orzechowy posmak.


Płatki owsiane wpływają korzystnie na trawienie


Badania wskazują, iż regularne spożywanie płatków owsianych zapobiega zaparciom. Jest to zasługa zawartego w nich błonnika, który pęczniejąc pod wpływem wody, sprzyja oczyszczaniu przewodu pokarmowego. Związek ten pobudza perystaltykę jelit, co ułatwia przesuwanie się resztek pokarmowych w jelicie.


Jakie inne korzyści mają płatki owsiane?


Płatki owsiane są też dobrym źródłem białka oraz węglowodanów. Uważane są za skarbnicę witamin i składników mineralnych, wśród których wyróżnia się między innymi:


mangan,


fosfor,


magnez,


miedź,


żelazo,


cynk,


witaminy z grupy B (B1, B5 i B9).
Idź do oryginalnego materiału