Sałatki grają zwykle na talerzu drugoplanową rolę. Są dodatkiem do obiadu. Warto jednak podkreślić, iż doskonale sprawdzają się również jako samodzielna przekąska. Doceniam je zwłaszcza w okresie letnim, gdy wysokie temperatury nie sprzyjają długiemu gotowaniu. Uwielbiam te przegryzki z jeszcze jednego ważnego powodu – pozwalają mi łatwiej zapanować nad wagą, bez głodzenia się i odmawiania sobie przyjemności. Dziś chciałabym wam przedstawić mój dietetyczny hit, czyli kolorową sałatkę z sezonowych warzyw w greckim stylu. Jest pyszna, prosta i szybka. Robię ją w 10 minut.
Jak zrobić szybką, letnią sałatkę?
Potrzebujecie tylko sera oraz kilku sezonowych warzyw. Całości dopełnia prosty i błyskawiczny sos na bazie octu balsamicznego. Jak widzicie, przepis na tę sałatkę jest dziecinnie prosty. Oczywiście możecie go dowolnie modyfikować i dostosowywać do indywidualnych potrzeb. Warto wzbogacić podstawową recepturę o inne warzywa, na przykład paprykę, seler naciowy, rzodkiewkę, cebulę, szpinak itp. Dobrze sprawdzi się też twarożek, szynka albo podsmażany kurczak. Skład tej przekąski zależy wyłącznie od waszych upodobań. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wrzucić do niej to, co akurat macie pod ręką. Dzięki temu niczego nie zmarnujecie i zrobicie porządek w lodówce. Poza tym im bardziej kolorowe będzie finalne danie, tym lepiej. Pamiętajcie, iż człowiek je również oczami.