Ciasto francuskie zawsze dobrze mieć w lodówce. To sposób na niespodziewanych gości i zrobienie imprezowej przekąski w pół godziny, ale też wiele możliwości na przygotowanie pysznych przekąsek dla całej rodziny. Dziś proponujemy koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami, serem mozzarella i warzywami.
Jak zrobić koperty z ciasta francuskiego?
Najprościej ciasto pokroić na równe kwadraty i po nałożeniu składników do środka złączyć ze sobą dwa przeciwległe rogi. Ważne, aby je dobrze skleić, bo inaczej mogą się rozejść w czasie pieczenia. W wersji dla tych, którzy lubią się bardziej „pobawić”, miejsce łączenia można zakryć kawałkiem ciasta wyciętym w dowolny, niewielki kształt (np. serduszko lub romb). Taki dodatkowy element najlepiej dodatkowo przykleić smarując ciasto rozmąconym jajkiem.
Co dodać do kopert z ciasta francuskiego?
Koniecznie wypróbuj nasz przepis na koperty z mozzarellą, pieczarkami, czerwoną cebulą i czerwoną papryką. To połączenie jest wyjątkowo smaczne, ale też efektowne, jeżeli chodzi o wygląd przekąski. To jednak nie jest jedyna opcja, bo można tu puścić wodze fantazji, dodać ulubione składniki lub wykorzystać to, co akurat jest w lodówce. Może to być np. ser feta lub dowolny żółty ser, pomidorki koktajlowe (najlepiej przekroić je na połówki), liście szpinaku czy rukoli, pomidory suszone, kapary, oliwki (czarne lub zielone), grzyby shimeji (coraz częściej dostępne w marketach obok pieczarek) i cukinia. Koperty można doprawić tylko solą i pieprzem, ale można też wykorzystać ulubione zioła: np. rozmaryn, bazylię czy oregano.