Szybkie ciasto ze śliwkami. Będzie gotowe w niecałą godzinę

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto ze śliwkami Źródło: Shutterstock / beats1


Masz ochotę na domowe ciasto, ale nie czujesz się mistrzem wypieków? To ciasto śliwkowe będzie gotowe w niecałą godzinę! Jest dziecinnie proste do zrobienia.


Miękkie, puszyste i pełne aromatycznych śliwek. Przepisu na to ciasto warto zachować i wykorzystywać zawsze, kiedy nie masz czasu w pracochłonne wypieki. Jedyny minus tego ciasta jest taki, że... znika bardzo szybko.


Szybkie ciasto ze śliwkami – jak je zrobić?


Ciasta jogurtowe to jedne z najprostszych ciast. Dodatek jogurtu sprawia, iż są wyjątkowo delikatne. Ważna jest tu jedynie odrobina cierpliwości na początku – chodzi o to, aby kilka minut ubijać jajka (całe jajka, nie trzeba rozdzielać białek od żółtek) do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści (wystarczy użyć do tego miksera lub blendera z nakładką do ubijania). Masa jajeczna po kilku minutach zrobi się bardzo jasna i puszysta i wtedy już tylko wystarczy dodać resztę składników i krótko wymieszać. Do ciasta można dodać dowolne śliwki, chociaż naszym zdaniem najlepiej sprawdzą się węgierki. Do ciasta według tego przepisu możesz dodać także inne owoce.


Jeśli chcesz, ciasto możesz także posypać kruszonką. Jak zrobić kruszonkę? Najprościej zastosować proporcje 2:1:1. Czyli np. 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła. Składniki wystarczy wymieszać, krótko schłodzić w lodówce i posypać kruszonką ciasto przed pieczeniem.
Idź do oryginalnego materiału