Kuchnia meksykańska jest pełna ożywczych przypraw, soczystych owoców i chrupiących warzyw. Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty jest doskonałym pomysłem na sycący obiad lub rozgrzewającą i pobudzającą zmysły kolację.
Jak zrobić quesadillę?
Klasyczna meksykańska quesadilla to kukurydziana tortilla, na którą nakłada się łatwo topiący się żółty ser, a następnie składa tortillę i zapieka. Ale to nie jest jedyna opcja i do takiej quesadilli można dodać swoje ulubione dodatki. My proponujemy przede wszystkim warzywa oraz wyrazistą kiełbasę chorizo. jeżeli nie jesz mięsa – pomiń dodatek chorizo. Danie z warzywami i serem też będzie przepyszne!
Z czym podać quesadillę?
Kiedy czekamy z niecierpliwością na polskie sezonowe owoce, warto przychylnym okiem spojrzeć na owoce egzotyczne. Z soczystego mango można zrobić pyszny chutney – oprócz owoców wystarczy posiekać czerwoną cebulę, pikantną papryczkę, dodać orzeźwiający sok z limonki i świeże liście mięty. Taki sos doskonale podkreśli smak dań mięsnych z dodatkiem rozpływającego się żółtego sera.
Jaki ser dodać do quesadilli?
Powinien to być żółty ser, który łatwo się rozpuszcza. Warto postawić tu na sery o łagodnym smaku, np. ser edamski. – W kuchni najważniejsze jest zachowanie równowagi. Ostre i orientalne przyprawy doskonale podkreślają smak łagodnego sera edamskiego. Ten klasyczny półtwardy ser holenderski doskonale sprawdza się w różnego rodzaju zapiekankach i sałatkach z dodatkiem owoców – radzi Ewa Polińska, ekspertka MSM Mońki. Jak dodaje, naturalny smak tego sera sprawia, iż można go śmiało łączyć z niemal każdym składnikiem.