Spożywanie niecukrowych substancji słodzących (NSS), czyli słodzików, prowadzi do znaczących zmian zarówno w mikrobiocie jelitowej, co widać w zmienionej różnorodności mikrobiologicznej kału, jak i w składzie oraz poziomach krążących markerów stanu zapalnego – takie wnioski wynikają z badań, które zostały opublikowane online w iScience przez naukowców z Los Angeles.
Do badania pobrano próbki kału osób, które przeszły endoskopię górnego odcinka dwunastnicy. Naukowcy wzięli pod uwagę osoby spożywające nieaspartamowe niecukrowe substancje słodzące (NANS; n = 35) i tylko aspartam (ASP; n = 9), które porównano z 55 uczestnikami kontrolnymi dobranymi pod względem wieku, płci i wskaźnika masy ciała. Podgrupa 40 uczestników dostarczyła próbki kału do dodatkowej analizy.
Spożywanie słodzików wpływa na odporność
Okazało się, iż różnorodność mikrobiomu dwunastnicy była mniejsza u osób stosujących słodziki w porównaniu z grupą kontrolną:
– liczebność bakterii Escherichia, Klebsiella i Salmonella była niższa u osób stosujących słodziki (w porównaniu z grupą kontrolną), za to zwiększyła się populacja Proteobacteria,
– w porównaniu z grupą kontrolną NANS i ASP różniły się zmianą przewidywanych szlaków metabolicznych drobnoustrojów dwunastnicy, przy czym NANS wpływał na biosyntezę polisacharydów i degradację D-galaktozy, a ASP znacząco wzbogacał biosyntezę cylindrospermopsyny, potencjalnego czynnika rakotwórczego, o którym wiadomo, iż niekorzystnie wpływa na wątrobę i układ nerwowy,
– krążące poziomy interleukiny (IL)-1b, cytokiny prozapalnej, która odgrywa kluczową rolę w odpowiedzi immunologicznej, były znacznie zmniejszone w NANS w porównaniu z grupą kontrolną, podczas gdy IL-6 i IL-10, dwie cytokiny o adekwatnościach ochronnych, były zmniejszone w grupie ASP w porównaniu z grupą kontrolną.
Mikrobiom jelita cienkiego wpływa na pracę całego organizmu
– Drobnoustroje jelita cienkiego odgrywają kluczową rolę w trawieniu, wchłanianiu składników odżywczych, regulacji odporności i funkcjach hormonalnych. Dlatego uważamy, iż nasze odkrycia mają potencjalne implikacje dla zdrowia metabolicznego i żołądkowo-jelitowego u znacznej części dorosłej populacji amerykańskiej – stwierdzają naukowcy.