Szkodliwe sushi: choroby, zatrucie, pasożyty, bakterie

stanwiedzy.pl 1 rok temu

Sushi ma dobry wpływ na zdrowie. Jednak w niektórych przypadkach surowa ryba i owoce morze mogą stanowić zagrożenie i powodować groźne choroby. W niektórych przypadkach była już konieczna amputacja ręki!

Idealnie ugotowany ryż do sushi, świeża surowa ryba, wodorosty nori, marynowaby imbir, idealne proporcje sosju sojowego, octu ryżowego i wasabi. Sushi w wielu restauracjach aspiruje do bycia kulinarnym dziełem sztuki. Co więcej, badania wykazały, iż jedzenie sushi może zapewnić długowieczność. Jedzenie tej potrawy korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego, pobudza aktywność umysłową i pamięć. Regularne spożywanie sushi zmniejsza ryzyko raka płuc, pomaga w walce z depresją i poprawia nastrój. Jednak może powodować również zakażenia mikrobiologiczne, gdy ma w składzie surową rybę i owoce morza.

Stan Wiedzy

Bakterie w sushi – zagrożenie i choroby

Surowe ryby, owoce morza i warzywa mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ze względu na drobnoustroje. Po wykonaniu badań w nowerskich supermarletach, okazało się, iż 48% produktów może być uznane za niezadowalające pod względem mikrobiologicznym. Stwierdzono głównie obecność bakterii z gatunku Aeromonas spp., powodujących poważne zatrucia pokarmowe. Najczęściej pojawiają się, gdy ktoś nie wie w jakiej temperaturze przechowywać sushi, by było bezpieczne dla zdrowia.

Zarówno sushi jak i sushi mrożone ze sklepu w badaniach wykazuje zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Jednak sushi świeże okazało się bardziej zanieczyszczone. Aż 19,4% świeżych próbek oznaczono groźne bakterie z rodzaju Escherichia coli. Mogą powodować poważne zatrucia, zakażenia układu moczowego, powstawanie ropni narządowych, a także ogólnoustrojowe zakażenie organizmu – sepsę.

W sushi znaleźć możemy również obecność pałeczek Listeria monocytogenes. Mogą powodować dolegliwości żołądkowo – jelitowe i objawy przypominające grypę. Szczególnie groźne są dla dzieci i kobiet w ciąży.

Zanieczyszczenia potwierdziła również analiza wybranych zestawów sushi dostępnych w marketach w Seulu, gdzie głównymi patogenami były: Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) wykryty w 30% próbek i Bacillus cereus obecny w 13% próbek. Zarówno zatrucie gronkowcem złocistym, jak i B. cereus może być niebezpieczne dla zdrowia ponieważ powoduje między innymi biegunki, wymioty i znaczne osłabienie organizmu – ostrzega portal Dietetycy.org.

Kobiety w ciąży nie powinny jeść surowych ryb oraz surowych owoców morza ze względu na możliwą obecność pasożytów takich jak np. nicienie, tasiemce i przywry. Nicień anisakis simplex może powodować anisakiozę, która daje objawy takie jak np. mdłości, ostry ból brzucha, uczucie palenia w ustach, zaczerwienienie skóry.

Zjedzenie surowej ryby może spowodować również wirusowe zapalenie wątroby typu A, gdy ryba pływała w środowisku zanieczyszczonym wirusem.

Zjadł sushi, stracił rękę

W 2018 roku 71-latek z Korei Południowej po zjedzeniu sushi stracił rękę. Przypadek opisano na łamach „New England Journal of Medicine”. Mężczyzna zjadł sushi z owocami morza zajętymi przez groźne bakterie, a po około 12 godzinach spuchła mu lewa ręka, pojawiły się na niej ogromne krwiaki i pęcherze. Antybiotykoterapia okazała się bezskuteczna. Konieczna była amputacja dłoni i przedramienia, ponieważ kończyna zaczęła gnić w wyniku zakażenia.

Za dolegliwości, jakie wystąpiły u mężczyzny, były mięsożerne bakterie Vibrio vulnificus znajdujące się w zjedzonych przez niego surowych owocach morza. Wiadomo również, iż Koreańczyk cierpiał na dodatkowe schorzenia, które utrudniały leczenie (m.in. cukrzycę typu 2, niewydolność nerek oraz wysokie ciśnienie krwi).

Surowe ryby i skombrotoksizm

Bakterie bytujące na mięsie ryb powodują jego rozkład, wskutek czego w rybach powstaje histamina. Ta substancja chemiczna naturalnie występuje w organizmie człowieka, ale jej zbyt duża dawka powoduje skombrotoksizm.

Objawami tej reakcji mogą być: spadek ciśnienia krwi, ból głowy, nudności, wymioty, biegunka, wysoka gorączka, trudności w oddychaniu, miejscowa opuchlizna.

Zatrucie surową rybą

W 2021 roku w dwóch restauracjach „Jakitoria” tej samej sieci japońskiej kuchni w ukraińskim Charkowie doszło do masowego zatrucia po zjedzeniu sushi.Aż 81 osób trafiło do szpitala, a 18 z nich to dzieci. U poszkodowanych zdiagnozowano ostre zapalenie jelit. Wystąpiły również takie objawy jak bóle brzucha, osłabienie i bardzo wysoka temperatura ciała, sięgająca ponad 40 st. C.

Powodem zatrucie był surowy łosoś w sushi.

Stan Wiedzy

Surowe mięso – czy myć przed gotowaniem? Badania i bakterie w kuchni

Mycie kurczaka, wieprzowiny lub innego surowego mięaaprzed gotowaniem to ogromne zagrożenie dla zdrowia. Grozi nam zatrucie a choćby sepsa!
Read More
Źródło zdjęcia: Sylwira from Pixabay

Mucha na jedzeniu – co ona tam robi? [WIDEO]

Co się dzieje gdy mucha siada na jedzeniu? Jak pokazały badania, tylko 3% osób wyrzuca jedzenie, które miało kontakt z muchą. Co zrobić z takim jedzeniem?
Read More
Źródło zdjęcia: kalhh from Pixabay

Skład parówek bez tajemnic. Jak się robi parówki? [WIDEO]

Parówki drobiowe, z serem, wieprzowe, hot dog na stacji… jaki jest jednak skład parówek i jak robi się parówki? Czym jest MOM? Które najlepiej kupić?
Read More
Źródło zdjęcia: Victoria_rt from Pixabay

Co je Kim Dzong Un? Dieta dyktatora bez tajemnic

Korea Północna to historia głodu, który pochłonął miliony ofiar. Wódz jednak nie głoduje i szacuje się, iż waży ok. 130 kilogramów. Co je Kim Dzong Un?
Read More
Źródło zdjęcia: ally j from Pixabay

Ryż Uncle Ben’s ma nową nazwę. Znika też mężczyzna z opakowania

Ruch Black Live Matters zmienił świat, ryż Uncle Ben’s zmienia nazwę. Mars Food zapewnia iż z opakowania czarnoskóry mężczyzna, a nowa nazwa to Ben’s Original.
Read More
Źródło zdjęcia: GIS

Komunikat GIS: skażony łosoś wędzony w sklepach. Listerioza!

GIS ostrzega, iż łosoś wędzony na zimno Odyssee może zawierać bakterie Listeria monocytogenes. Konsumentom grozi listerioza? Jakie są objawy listeriozy?
Read More

Zupki chińskie bez tajemnic – skład i wpływ na zdrowie [WIDEO]

Pomidorowa, rosół, grzybowa, barszcz… zupki chińskie to tani i szybki obiad instant. Jednak ich skład i wpływ na zdrowie może przyprawić o mdłości.
Read More
Źródło zdjęcia: GIS

GIS: groźne buraczki w sklepach! „Pleśń, szkło, martwe szkodniki”

Macie ochotę na buraczki? GIS ostrzega, iż do sklepów trafił produkt zawierający zanieczyszczenia biologiczne takie jak pleśń, martwe szkodniki i odłamki szkła.
Read More
Idź do oryginalnego materiału