Omlet z ziemniakami (w kuchni hiszpańskiej znany jako tortilla de patatas) to doskonała propozycja dla zapominalskich i zabieganych. Robi się go bardzo prosto z kilku łatwo dostępnych składników, które praktycznie każdy ma w swojej kuchni. Chodzi o jajka, ziemniaki, oliwę oraz przyprawy, czyli sól i pieprz. Z tego dość banalnego zestawu produktów może powstać pyszne danie na miarę najlepszej restauracji.
Jak zrobić omlet z ziemniakami?
Do zrobienia tortilla de patatas najlepiej wykorzystać ziemniaki typu C, które zawierają duże ilości skrobi. Dobrze sprawdzą się odmiany takie jak na przykład: Bryza, Tajfun, Gracja czy Ibis. Warto pokroić warzywa na jak najcieńsze plasterki, dzięki temu szybciej będą gotowe. Niektórzy dodają do jajek i ziemniaków również cebulę. Dzięki temu danie zyskuje bardziej wyrazisty smak. Nie jest to jednak składnik niezbędny i możesz go śmiało pominąć.