Stany Zjednoczone: Serwis z przepisami dla osób z NZJ

j-elita.org.pl 1 rok temu
Zdjęcie: przepisy


Amerykańska organizacja Crohn’s & Colitis Foundation wraz z firmą Nestlé Health Science uruchomiły bezpłatną witrynę z przepisami przyjaznymi dla jelit i zatwierdzonymi przez dietetyków.

Pierwszy tego typu serwis o nazwie Gut Friendly Recipes (gutfriendlyrecipes.org) ma tylko wersję anglojęzyczną i jest przeznaczony dla pacjentów, opiekunów, dietetyków oraz lekarzy opiekujących się chorymi z nieswoistymi zapaleniami jelit (NZJ) lub innymi problemami żołądkowo-jelitowymi, którzy potrzebują pomocy w doborze posiłków i produktów. Zawiera łatwą w obsłudze wyszukiwarkę z ponad 500 prostymi przepisami. Wszystkie receptury są zatwierdzone przez dietetyków.

Dieta przyjazna jelitom jest ważnym elementem leczenia NZJ. „Co mogę jeść?” – to jedno z najczęstszych pytań, które napływają do organizacji pacjentów.

Nowa platforma wyszukiwania przepisów wykorzystuje algorytm uczenia maszynowego i dane żywieniowe do generowania spersonalizowanych planów posiłków. Umożliwia użytkownikom dostosowywanie ich do własnych potrzeb i pozwala na wybór wielu rodzajów diet, w tym dietę eliminacyjną w chorobie Leśniowskiego-Crohna (CDED), dietę Low FODMAP, SDC (Specific Carbohydrate Diet), śródziemnomorską i dietę specyficznych węglowodanów, która eliminuje produkty zbożowe i cukier. Użytkownicy mogą również filtrować przepisy w celu wykluczenia określonych produktów, w tym nabiału, glutenu, mięsa i wielu innych, a także eliminować alergeny, takie jak orzeszki ziemne, orzechy, czy skorupiaki. Ponadto, użytkownicy mogą m.in. tworzyć siedmiodniowe plany posiłków, zapisywać ulubione przepisy, znajdować zamienniki składników. Gut Friendly Recipes zawiera również informacje na temat odżywiania, objawów i monitorowania chorób.

– Osoby borykające się z nieswoistymi zapaleniami jelit lub innymi przewlekłymi problemami jelitowymi często muszą dokładnie rozważyć, co mogą, a czego nie mogą jeść. Jako organizacja zajmująca się rozwojem badań nad NZJ i poprawą jakości życia pacjentów, wiemy, iż nasza społeczność z pewnością odniesie korzyści z pysznych i zatwierdzonych przez dietetyków opcji zdrowych posiłków dostępnych w serwisie. Mamy również nadzieję, iż ta wyszukiwarka przepisów będzie godnym zaufania, łatwym w użyciu narzędziem, nie tylko dla pacjentów z NZJ, lekarzy i dietetyków, ale także dla wszystkich, kto interesuje się jedzeniem przyjaznym dla jelit – stwierdził Michael Osso, prezes i dyrektor generalny Crohn’s & Colitis Foundation podczas prezentacji serwisu w Nowym Jorku.

– Ludzie z przewlekłymi problemami trawiennymi często nie wiedzą, co mogą jeść – powiedział Amir Sakandas z Nestlé Health Science. – Ponieważ terapia dietetyczna stała się wiarygodną opcją leczenia osób z problemami trawiennymi, w tym chorobą Leśniowskiego-Crohna, witryna z przepisami przyjaznymi jelitom zachęca do opartego na dowodach podejścia do przepisów, w tym zasobów dla pacjentów przestrzegających diety eliminacyjnej w chorobie Leśniowskiego-Crohna, która została wpisana w wytyczne Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN).

Platforma została opracowana przez Nestlé Research, a wyborem receptur i częścią edukacyjną zarządza fundacja.

Crohn’s & Colitis Foundation jest amerykańską organizacją non-profit, zajmującą się zarówno badaniami, jak i wsparciem pacjentów z NZJ. Jej misją jest leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz poprawa jakości życia milionów Amerykanów żyjących z NZJ.

Idź do oryginalnego materiału