Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także wyglądają jak z najlepszej cukierni!
1.Lekki Red Velvet z Kokosowym Musem i Malinową Harmonią
Lekki Red Velvet z kokosowym musem i malinową harmonią to deser, który łączy delikatność ciasta z egzotycznym smakiem kokosa i orzeźwiającą nutą malin. Idealny na wyjątkowe okazje, zachwyci zarówno smakiem, jak i eleganckim wyglądem!
Składniki
Biszkopt Red Velvet:
- 4 duże jajka
- 60 g ksylitolu
- 30 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 30 ml kefiru naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sproszkowanego buraka (zamiast barwnika spożywczego – naturalny kolor i dodatkowe składniki odżywcze)
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa kokosowo-malinowa:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
- 250 g serka twarogowego light
- 3 łyżki erytrytolu
- 3 łyżki mleka kokosowego light
- 200 ml schłodzonego mleka kokosowego light
- 30 g wiórków kokosowych bez cukru
- 15 g (5 łyżeczek) żelatyny w proszku + 75 ml zimnej wody
- 250 g świeżych malin
Przygotowanie
Biszkopt:
- Ubijać jajka z ksylitolem na puszystą pianę.
- Dodawać stopniowo olej, kefir, ocet jabłkowy, wanilię i sproszkowanego buraka, delikatnie miksując.
- W osobnej misce przesiać mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia.
- Dodawać suche składniki do masy jajecznej, mieszając szpatułką, aby nie opadła piana.
- Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut, do suchego patyczka.
Masa serowa:
- Połączyć jogurt, serek twarogowy, erytrytol, mleko kokosowe i wiórki kokosowe, miksując do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotować żelatynę zgodnie z oryginalnym przepisem, dodając ją ostrożnie do masy serowej.
- Schłodzone mleko kokosowe ubić i delikatnie wmieszać do masy serowej w dwóch partiach.
- Dodać maliny i delikatnie wymieszać.
2.Wiśniowy Raj w Lżejszej Odsłonie
Wiśniowy Raj w lżejszej odsłonie to połączenie puszystego biszkoptu, orzeźwiającej masy wiśniowej i delikatnego jogurtowego kremu. Ten zdrowy deser to idealny sposób na zachwycenie gości bez obciążania sumienia!
Biszkopt:
- 5 jajek – osobno żółtka i białka
- 40 g mąki kokosowej
- 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 90 g erytrytolu (zamiast cukru)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Do nasączenia:
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżki soku z cytryny
- Kilka kropli naturalnego aromatu wiśniowego
Masa wiśniowa:
- 1 kg wiśni
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 130 ml wody do rozmieszania budyniu
- 1 galaretka wiśniowa bez cukru
- 250 ml wody do gotowania wiśni
- 50 g erytrytolu
Krem:
- 500 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
- 150 ml mleka kokosowego light
- 450 g jogurtu wiśniowego bez cukru
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (12 g)
- 15 g żelatyny + 150 ml wody
Dodatkowo do dekoracji:
- Jogurt naturalny – można ubić z niewielką ilością erytrytolu
- Starta gorzka czekolada 85% kakao
- Świeże wiśnie lub mrożone rozmrożone bez dodatku cukru
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Białka ubić na sztywną pianę z erytrytolem. Stopniowo dodać żółtka i miksować na jasną, puszystą masę.
- Wymieszać mąkę kokosową, mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia.
- Stopniowo dodawać suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, aby nie opadła.
- Wymieszać z olejem.
- Piec w temp. 160°C (termoobieg) przez około 35 minut.
Masa wiśniowa:
- W garnku zagotować wiśnie z wodą i erytrytolem.
- Wymieszać budyń w wodzie, dodać do wiśni, zagotować.
- Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia.
- Odstawić do lekkiego stężenia.
Krem:
- Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia.
- Jogurt naturalny wymieszać z jogurtem wiśniowym.
- Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu, wymieszać i połączyć z resztą jogurtu.
- Stopniowo dodać mleko kokosowe, dokładnie miksując.
Składanie ciasta:
- Nasączyć biszkopt mieszanką wody, soku z cytryny i aromatu wiśniowego.
- Na biszkopt wylać lekko stężoną masę wiśniową. Schłodzić w lodówce.
- Na wierzch wylać krem jogurtowy. Schłodzić całość przez noc.
Dekoracja:
- Udekorować jogurtem, startą gorzką czekoladą i wiśniami.
3.Lekki mus czekoladowo-malinowy z nutą kokosową
Lekki mus czekoladowo-malinowy z nutą kokosową to harmonijne połączenie intensywnej czekolady, orzeźwiających malin i delikatności mleka kokosowego. Ten deser to doskonały wybór dla miłośników subtelnych, ale wyrazistych smaków!
Składniki na ciasto:
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 30 g erytrytolu
- 30 g cukru kokosowego
- 60 g masła klarowanego
- 100 g gorzkiej czekolady 85% kakao
- 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Składniki na mus malinowy:
- 300 g malin (świeżych lub mrożonych, bez dodatku cukru)
- 30 g erytrytolu
- 200 ml schłodzonego mleka kokosowego light
- 3½ łyżeczki żelatyny + 40 ml zimnej wody
Polewa czekoladowa:
- 70 ml mleka kokosowego light
- 30 g czekolady gorzkiej 85% kakao
- 20 g czekolady deserowej
Dodatkowo:
- 100-150 g malin do musu
- maliny do dekoracji
Przygotowanie
Ciasto:
- Piekarnik rozgrzać do 170°C (góra-dół). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę z erytrytolem, dodając go stopniowo.
- W misce utrzeć masło klarowane z cukrem kokosowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach.
- Powoli dodawać wystudzoną czekoladę do masy, delikatnie mieszając.
- Do masy na przemian dodawać pianę z białek i przesianą mąkę orkiszową, mieszając szpatułką.
- Ciasto przełożyć do tortownicy, piec przez 25 minut. Ostudzić w formie.
Mus malinowy:
- Maliny (300 g) zblendować i przetrzeć przez sito. Dodać erytrytol, zagotować, następnie ostudzić.
- Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać do rozpuszczenia.
- Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z przetartymi malinami.
- Gdy maliny będą w temperaturze pokojowej, ubić mleko kokosowe na puszystą, ale nie sztywną masę. Delikatnie wymieszać z malinami.
- Mus wylać na ciasto czekoladowe, dodać maliny i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez noc.
Polewa:
- Mleko kokosowe podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
- Polać mus malinowy polewą i schłodzić w lodówce przez 20 minut.
Dekoracja:
- Udekorować malinami przed podaniem.
4.Lekki biszkopt z owocowym duetem kremów
Lekki biszkopt z owocowym duetem kremów to deser pełen owocowej świeżości i aksamitnej delikatności. Idealny na letnie spotkania, zachwyca połączeniem leśnych owoców i śmietankowego aromatu!
Składniki na biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 8 łyżek ciepłej wody (temp. 36–45°C)
- 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Krem jogurtowo-owocowy:
- 750 g mieszanki owoców leśnych
- 400 g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
- 1/3 szklanki erytrytolu
- 3 łyżki żelatyny
- 6 łyżek wrzątku
Krem śmietankowo-galaretkowy:
- 1 galaretka owocowa bez cukru (np. owoce leśne)
- 200–300 g mleka kokosowego light
- 1 szklanka wrzątku
- 1 owoc granatu do dekoracji
Przygotowanie
Biszkopt:
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę.
- Stopniowo dodawać ciepłą wodę i olej, cały czas miksując.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy żółtkowej. Wymieszać krótko na niskich obrotach miksera lub szpatułką.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170°C przez ok. 25 minut. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem jogurtowo-owocowy:
- Owoce umieścić w garnku, dodać erytrytol, podgrzewać, aż owoce puszczą sok i zmniejszą objętość. Zblendować i przetrzeć przez sito.
- Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać 2 łyżki puree owocowego, wymieszać, a następnie całość połączyć z puree.
- Gdy masa ostygnie, połączyć ją z jogurtem, miksując do uzyskania gładkiego kremu.
- Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć krem jogurtowo-owocowy. Wyrównać i schłodzić w lodówce.
Krem śmietankowo-galaretkowy:
- Rozpuścić galaretkę w szklance wrzątku, ostudzić (powinna być chłodna, ale płynna).
- Mleko kokosowe ubić na puszystą masę, stopniowo wlewać galaretkę, cały czas miksując.
- Wyłożyć masę na drugi blat biszkoptu, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dekoracja:
- Przyozdobić owocami granatu i ewentualnie podłużnymi biszkoptami.
5.Lekki deser karmelowo-orzechowy z nutą czekolady
Lekki deser karmelowo-orzechowy z nutą czekolady to wyjątkowa propozycja dla miłośników intensywnych, ale zbalansowanych smaków. Połączenie aksamitnego musu, chrupiących orzechów i gorzkiej czekolady sprawia, iż każda porcja to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki na mus karmelowy:
- 135 g czekolady gorzkiej 70% kakao
- 275 g mleka kokosowego light (schłodzonego)
- 1 łyżeczka żelatyny (4 g) + 20 ml wody
Wsad orzechowy:
- 150 g masła orzechowego 100%
Dodatkowo:
- 6 ciasteczek pełnoziarnistych bez cukru (np. owsianych)
- 300 g czekolady gorzkiej 70% kakao
- 75 g migdałów lub orzechów nerkowca
Przygotowanie
Wsad orzechowy:
- Masło orzechowe przełożyć do formy silikonowej w kształcie małych półkul lub innego kształtu, dobrze dociskając, aby nie było powietrza.
- Wyrównać nożem wierzch masła i zamrozić na noc. Masło orzechowe nie zamarznie całkowicie, ale stanie się wystarczająco twarde, aby je wyjąć.
Mus karmelowy:
- Czekoladę gorzką połamać. W rondelku podgrzać 75 g mleka kokosowego prawie do zagotowania.
- Dodać czekoladę do gorącego mleka kokosowego i mieszać, aż powstanie gładka masa. W razie potrzeby lekko podgrzać.
- Rozpuścić żelatynę w 20 ml gorącej wody (nie wrzącej) i dodać do ciepłej masy czekoladowej. Wymieszać.
- Pozostałe mleko kokosowe (200 g) ubić na puszystą masę. W kilku turach delikatnie wmieszać ostudzoną masę czekoladową.
Czekolada z orzechami:
- Migdały lub orzechy nerkowca lekko posiekać.
- Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, następnie wymieszać z posiekanymi orzechami.
Złożenie deseru:
- Przygotować formę silikonową w kształcie dużych półkul. Mus karmelowy wlać prawie do pełna do foremki.
- Wyjąć zamrożony wsad orzechowy i umieścić w musie karmelowym. Dopełnić foremki resztą musu i wyrównać wierzch.
- Zamrozić deser na całą noc.
Finalizacja:
- Zamrożone półkule wyjąć z formy. Na każdym ciasteczku pełnoziarnistym umieścić półkulę karmelową.
- Przy pomocy łyżeczki polać deser czekoladą z orzechami. Schłodzić w lodówce przez noc.
- Przed podaniem wyjąć deser na 30–60 minut, aby mus zmiękł.
6.Lekka tarta makowa
Lekka tarta makowa to idealne połączenie kruchego spodu, aromatycznego makowego nadzienia i delikatnej warstwy jogurtowej. Ten zdrowy i elegancki deser sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas codziennych spotkań przy kawie!
Składniki
Spód:
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g zimnego masła klarowanego
- 1 małe jajko
Nadzienie:
- 600 g masy makowej bez cukru (lub gotowa, słodzona erytrytolem)
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
- 50 g orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy (świeżej, ekologicznej)
- 2 jajka
Dekoracja:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu wymieszany z miodem
- Orzechy włoskie, wiśnie w syropie bez cukru, ewentualnie świeże owoce granatu
Przygotowanie
Spód:
- W misce wymieszać mąkę, erytrytol i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło klarowane.
- Rozcierać składniki palcami lub użyć miksera z mieszadłem do uzyskania konsystencji kruszonki.
- Dodać jajko i zlepić ciasto w kulę. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody, jeżeli ciasto jest za suche.
- Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę na tartę (24 cm). Podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Nadzienie:
- W misce połączyć masę makową, twaróg, budyń w proszku, ekstrakt waniliowy, drobno posiekaną czekoladę, orzechy i skórkę pomarańczową. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodać jajka i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
- Wyłożyć masę na schłodzony spód tarty.
Pieczenie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół, bez termoobiegu).
- Piec tartę przez ok. 45 minut, aż nadzienie się zetnie, a spód lekko zarumieni.
- Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Dekoracja:
- Na wierzch tarty wyłożyć jogurt grecki wymieszany z miodem, tworząc delikatną, słodką warstwę.
- Udekorować orzechami, wiśniami bez cukru lub owocami granatu.
7.Fit tarta kokosowa z nutą gorzkiej czekolady
Fit tarta kokosowa z nutą gorzkiej czekolady to połączenie zdrowych składników i wyjątkowego smaku, które zachwyci każdego łasucha. Idealna na każdą okazję, łączy delikatność kokosa z wyrazistością ciemnej czekolady!
Składniki
Spód:
- 300 g pełnoziarnistych herbatników bez cukru (np. owsiane lub orkiszowe)
- 80 g czekolady gorzkiej 85% kakao
- 50 g masła klarowanego
Warstwa kokosowa:
- 2 szklanki wiórków kokosowych (160 g)
- 100 g czekolady białej bez cukru (lub wegańskiej)
- 250 ml mleka kokosowego light
- 40 g oleju kokosowego nierafinowanego
Polewa:
- 150 ml mleka kokosowego light
- 100 g czekolady gorzkiej 85% kakao
- 15 g oleju kokosowego nierafinowanego
Dekoracja:
- Posiekane migdały lub wiórki kokosowe
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie
Spód:
- Połamane herbatniki zmiksować w malakserze na drobne okruszki.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, masło klarowane roztopić w garnuszku. Połączyć czekoladę z masłem i wymieszać z okruszkami herbatników.
- Masę wyłożyć na dno i boki formy do tarty, dokładnie dociskając (np. dnem szklanki).
- Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Warstwa kokosowa:
- W garnuszku podgrzać mleko kokosowe z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i wymieszać, aż powstanie gładka masa.
- Ciepły sos połączyć z wiórkami kokosowymi i dokładnie wymieszać.
- Masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać, schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Polewa:
- Mleko kokosowe podgrzać z olejem kokosowym prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę gorzką i wymieszać, aż powstanie gładki sos.
- Po lekkim ostudzeniu wylać polewę na masę kokosową. Schłodzić tartę w lodówce przez 4–5 godzin.
Dekoracja:
- Posypać tartę posiekanymi migdałami lub dodatkowymi wiórkami kokosowymi.
8.Lekki sernik Snickers z masłem orzechowym i gorzką czekoladą
Lekki sernik Snickers z masłem orzechowym i gorzką czekoladą to idealna propozycja dla miłośników wyrazistych smaków w zdrowszym wydaniu. Połączenie kremowego twarogu, masła orzechowego i czekolady sprawia, iż ten deser zachwyci każde podniebienie!
Składniki
Spód:
- 160 g herbatników pełnoziarnistych bez cukru (np. owsiane lub orkiszowe)
- 50 g masła klarowanego
- 1 łyżka erytrytolu zmielonego na puder
Masa serowa:
- 900 g gęstego twarogu sernikowego (najlepiej półtłustego)
- 170 ml mleka kokosowego light
- 4 duże jajka
- 200 g masła orzechowego 100%
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g orzechów nerkowca lub migdałów (zamiast solonych orzeszków ziemnych)
- 100 g gorzkiej czekolady (85% kakao)
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Dodatkowo:
- 100 g masła orzechowego rozrzedzonego mlekiem roślinnym
- 3 batony z daktyli, orzechów i gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Spód:
- Herbatniki zmielić na mąkę w malakserze. Dodać rozpuszczone masło klarowane i erytrytol, wymieszać.
- Powstałą masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy (średnica 24 cm), dokładnie dociskając. Schłodzić w lodówce przez 20 minut.
Masa serowa:
- Orzechy posiekać drobno, a czekoladę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze.
- W misce połączyć twaróg, mleko kokosowe, jajka, masło orzechowe, erytrytol, ekstrakt waniliowy, posiekane orzechy, czekoladę i budyń waniliowy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników (maksymalnie 1 minutę).
- Masę serową przelać na schłodzony spód.
Pieczenie:
- Piekarnik nagrzać do 175°C (góra-dół). Piec sernik przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 40–45 minut.
- Po upieczeniu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej.
Dekoracja:
- Masło orzechowe rozrzedzić mlekiem roślinnym, aby uzyskać konsystencję polewy. Podgrzać lekko, jeżeli trzeba, i rozprowadzić na wierzchu schłodzonego sernika.
- Batoniki pokroić na plasterki i udekorować nimi wierzch sernika. Opcjonalnie posypać posiekanymi orzechami.
- Schłodzić w lodówce przez noc.
Podanie:
Wyjąć sernik z lodówki na 30 minut przed podaniem, aby osiągnął temperaturę pokojową.
9.Fit tarta malinowa z kokosowym kremem i delikatną bezą
Fit tarta malinowa z kokosowym kremem i delikatną bezą to deser, który zachwyca lekkością i wyrafinowanym smakiem. Połączenie orzeźwiających malin, aksamitnego kremu kokosowego i chrupiącej bezy sprawia, iż trudno się jej oprzeć!
Składniki na spód:
- 300 g pełnoziarnistych herbatników bez cukru
- 70 g gorzkiej czekolady 85% kakao
- 50 g masła klarowanego
Składniki na warstwę malinową:
- 1 galaretka malinowa bez cukru
- 400 ml gorącej wody
- 250 g świeżych lub mrożonych malin
Składniki na krem śmietankowy:
- 350 ml mleka kokosowego light (schłodzonego)
- 2 łyżki erytrytolu zmielonego na puder
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Szczypta soli
Przygotowanie
Spód:
- Rozdrobnij herbatniki w malakserze na drobne okruszki. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, połącz z herbatnikami i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż masą dno i boki formy na tartę (24 cm), dociskając spód. Schłodź w lodówce.
Warstwa malinowa:
- Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i wystudź do lekkiego stężenia.
- Ułóż maliny na schłodzonym spodzie, zalej tężejącą galaretką. Schłodź w lodówce.
Krem śmietankowy:
- Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, wystudź.
- Ubij mleko kokosowe na puszystą masę. Dodaj erytrytol, a następnie wlej powoli żelatynę, miksując na niskich obrotach.
- Wyłóż krem na warstwę malinową i schłódź.
Beza:
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj erytrytol po łyżce, miksując, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
- Na koniec dodaj sok z cytryny. Rozłóż masę na papierze do pieczenia w formie okręgu o średnicy 24 cm.
- Piecz w 110°C przez 1,5 godziny. Studź w uchylonym piekarniku.
Złożenie tarty:
- Na warstwę kremu ułóż upieczoną i ostudzoną bezę.
- Schładzaj całość w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.
10.Fit tartaletki pistacjowe z malinowym akcentem
Fit tartaletki pistacjowe z malinowym akcentem to połączenie kruchego ciasta, aksamitnego kremu pistacjowego i soczystych malin. Ten elegancki deser nie tylko zachwyca smakiem, ale także pięknie prezentuje się na każdym stole!
Składniki (8 sztuk)
Ciasto kruche:
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła klarowanego
- 50 g erytrytolu zmielonego na puder
- 3 żółtka
Krem pistacjowy:
- 200 g naturalnego masła pistacjowego bez cukru
- 200 g serka śmietankowego light
- 50 g jogurtu greckiego (dla lekkości i zmniejszenia tłuszczu)
Dodatkowo:
- 250 g świeżych malin
- Garść niesolonych pistacji
- Szczypta malin liofilizowanych
Przygotowanie
Ciasto kruche:
- Połącz mąkę z erytrytolem i posiekaj z zimnym masłem, aż powstaną drobne grudki.
- Dodaj żółtka i gwałtownie zagnieć ciasto, formując kulę. Schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Foremki do tartaletek posmaruj cienką warstwą masła klarowanego.
- Wytnij placki ciasta (ok. 40 g na foremkę) i wyłóż nimi foremki. Nakłuj widelcem.
- Schłodź foremki w lodówce przez kilka minut, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg) przez ok. 13 minut, aż się zarumienią.
- Ostudź tartaletki na kratce, uważając, aby się nie pokruszyły.
Krem pistacjowy:
- Ubij serek śmietankowy z jogurtem greckim przez 2-3 minuty, aż stanie się gęsty i puszysty.
- Dodaj naturalne masło pistacjowe i zmiksuj na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przełóż krem do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Dekoracja:
- Na wystudzone tartaletki wyciśnij krem pistacjowy.
- Ułóż na kremie świeże maliny, posyp posiekanymi niesolonymi pistacjami i pokruszonymi malinami liofilizowanymi.
- Schłodź tartaletki w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Mamy nadzieję, iż te przepisy na desery zainspirują cię do stworzenia czegoś wyjątkowego w swojej kuchni. Niezależnie od okazji, słodkości z naszej listy z pewnością oczarują każdego, kto ich spróbuje!