Spożycie czerwonego mięsa ma związek z cukrzycą typu 2!

cukrzyca.pl 1 rok temu
Spożycie czerwonego mięsa może mieć związek ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 – potwierdzają badania, o których informuje „The American Journal of Clinical Nutrition”.
Na całym świecie gwałtownie rośnie liczba zachorowań na cukrzycę typu 2. Choroba ta jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia i nerek, jak również nowotworów i demencji.

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie (USA) przeanalizowali dane zdrowotne 216 695 uczestników badań Nurses’ Health Study (NHS), NHS II oraz Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Dietę oceniano dzięki kwestionariuszy częstotliwości spożywania posiłków co dwa do czterech lat, przez okres do 36 lat. W tym czasie u ponad 22 000 uczestników rozwinęła się cukrzyca typu 2.

Ile czerwonego mięsa grozi cukrzycą?

Z badań okazało się, iż u osób, które jedzą dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 może być zwiększone w porównaniu z osobami, które jedzą mniej porcji. Dodatkowo okazuje się, iż ryzyko to wzrasta wraz z większym spożyciem!

Uczestnicy, którzy jedli najwięcej czerwonego mięsa, mieli o 62%. większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu do tych, którzy jedli go najmniej.

Każda dodatkowa dzienna porcja przetworzonego czerwonego mięsa wiązała się z większym o 46% ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, a każda dodatkowa dzienna porcja nieprzetworzonego czerwonego mięsa – z ryzykiem większym o 24%.

Czym zastąpić czerwone mięso?

Analiza wykazała również, iż zastąpienie czerwonego mięsa zdrowymi roślinnymi źródłami białka, takimi jak orzechy i rośliny strączkowe, lub umiarkowanymi ilościami produktów mlecznych, wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Zastąpienie czerwonego mięsa porcją orzechów i roślin strączkowych wiązało się z niższym aż o 30% ryzykiem cukrzycy typu 2, natomiast zastąpienie mięsa porcją produktów mlecznych – z ryzykiem niższym o 22 %.

Nasze odkrycia zdecydowanie potwierdzają wytyczne dietetyczne, które zalecają ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, i dotyczy to zarówno mięsa przetworzonego, jak i nieprzetworzonego – powiedział pierwszy autor badań, dr Xiao Gu (1).

Już wcześniejsze badania wskazywały na związek pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem cukrzycy typu 2. Nowa praca, oparta na analizie dużej liczby przypadków cukrzycy typu 2 wśród uczestników obserwowanych przez wiele lat, dała większą pewność co do istnienia tego związku.

Jedna porcja czerwonego mięsa tygodniowo najlepsza dla diabetyków

Biorąc pod uwagę nasze ustalenia i wcześniejsze prace innych naukowców, rozsądne byłoby ograniczenie do około jednej porcji czerwonego mięsa tygodniowo dla osób pragnących zoptymalizować swoje zdrowie i dobre samopoczucie – powiedział starszy autor Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia.

Zdaniem naukowców oprócz korzyści zdrowotnych zamiana czerwonego mięsa na zdrowe źródła białka roślinnego pomogłaby ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i zmianę klimatu, a także zapewniłaby inne korzyści dla środowiska.

Idź do oryginalnego materiału