Spirulina to prosta jednokomórkowa mikroalga o ciemnozielonym zabarwieniu, która kwitnie w ciepłym zasadowym środowisku wodnym. Jest jedną z najstarszych form życia na Ziemi. Jej nazwa pochodzi od słowa „spirala”, gdyż właśnie taki ma kształt, obserwowana pod mikroskopem.
W 1974 podczas Światowej Konferencji na temat Żywności ogłoszono, iż spirulina jest pożywieniem przyszłości. Potwierdziła to w 1993 roku Światowa Organizacja Zdrowia, uznając ją za istotny produkt spożywczy ze względu na bogate zasoby żelaza i białka. Spirulina posiada niewiarygodną zdolność syntetyzowania wysokiej jakości skoncentrowanej żywności. Robi to znacznie efektywniej niż inne algi. Zawiera około 65–72% wysokowartościowego (tzw. kompletnego) białka, składającego się ze wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dla porównania wołowina ma go tylko 22%.
Spirulina w kosmosie
Według najnowszych badań substancje, które występują w spirulinie, są bardzo dobrze przyswajane przez człowieka (85–95%). Z racji tego, iż alga ta zawiera cenne aminokwasy, ważne witaminy (A, B, C, D, E, K) i minerały (magnez, potas, wapń, cynk, miedź, mangan, żelazo, selen) oraz beta-karoten, uznano ją za pożywienie godne lotów w kosmos. Naukowcy, opracowując zdrową dietę dla astronautów, włączyli do ich menu między innymi spirulinę – żywność przyszłości.
Cenne składniki spiruliny
Spirulina to nie tylko bogate źródło białka pochodzenia roślinnego. Jak już wspomniano, dostarcza również innych składników odżywczych, w tym całego szeregu witamin i minerałów. Alga ta zawiera ponadto kwas gamma-linolenowy (GLA), który nie jest wytwarzany w organizmie ludzkim, oraz aktywne biochemicznie barwniki roślinne, a dokładnie chlorofil, fikocyjaninę i duże ilości karotenoidów. Te ostatnie należą do naturalnych przeciwutleniaczy, chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
Spirulina a dieta
Istnieje mnóstwo korzyści, jakie przynosi spożywanie spiruliny, czego dowodzą liczne badania naukowe. Wygląda na to, iż jej bogaty skład jest niezwykle użyteczny dla organizmu człowieka, zarówno w celach profilaktycznych, jak i do aktywnego wspomagania walki z chorobami. Obecny w spirulinie (jednak w znacznie mniejszej ilości niż w chlorelli) chlorofil wraz z żelazem i witaminą B12 wykazuje działanie krwiotwórcze. Składnik ten pomocny jest również w zaburzeniach trawienia.
Działa przeciwbakteryjnie, co sprzyja gojeniu się nadżerek w przewodzie pokarmowym. Dodatkowo ułatwia odtruwanie organizmu, poprzez usuwanie z niego toksyn, takich jak: ołów, rtęć, kadm, arsen, pestycydy, insektycydy i polichlorowane bifenyle (PCB). Fikocyjanina, niebieski bioaktywny barwnik, którego zawartość w spirulinie wynosi około 7%, wykazuje bardzo duże podobieństwo do bilirubiny, pomarańczowoczerwonego barwnika występującego w organizmie ludzkim, niezbędnego do prawidłowej pracy wątroby i trawienia aminokwasów. Jako odtrutka i wymiatacz wolnych rodników chroni nerki i wątrobę przed uszkodzeniami, usprawniając jednocześnie funkcje tych narządów.
Właściwości lecznicze spiruliny
Spirulinę stosuje się w celu zminimalizowania reakcji alergicznych na występujące sezonowo alergeny pyłkowe. Badania laboratoryjne wykazały, iż hamuje ona wydzielanie histaminy, zmniejszając objawy alergii, takie jak katar, łzawienie i pokrzywka. Ze względu na swój wyjątkowy skład może być wykorzystywana do poprawy pracy układu pokarmowego.
Jest bardzo przydatna w dolegliwościach związanych z wrzodami trawiennymi, działa łagodząco na podrażnioną śluzówkę żołądka i zmniejsza stany zapalne. Oprócz tego wspomaga funkcje trzustki, zwłaszcza jej aktywność enzymatyczną, oraz wpływa na stabilizację poziomu cukru we krwi. W Japonii zbadano wpływ spiruliny na wczesne stadia uszkodzeń wątroby spowodowanych alkoholem i przewlekłymi stanami zapalnymi. Okazało się, iż zażywana przez okres 2–6 tygodni wyraźnie regeneruje osłabiony narząd, normalizując jego aktywność.
Materiał nie stanowi i nie zastąpi porady lekarskiej.