– Cukinii jest teraz mnóstwo, jest sezon na cukinię, więc po prostu korzystajmy – mówi Leszek Wodnicki. Jego danie to połączenie lekkiego spaghetii z cukinii z pesto, aromatyczną rybą i chrupiącą posypką.
Jak zrobić spaghetti z cukinii?
Jak podkreśla kucharz, najłatwiej zrobić spaghetti z cukinii przy pomocy specjalnej obieraczki – temperówki. Ale nie jest ona niezbędna. – Taki makaron można też zrobić krojąc cukinię na wstążki obieraczką i potem nożem robimy julienne, czyli cieniutkie paseczki – mówi Leszek Wodnicki. Zwraca uwagę, aby makaron z cukinii smażyć krótko i na dobrze rozgrzanej patelni. Ważne jest również, aby wybrać do zrobienia dania twardą cukinię.
Do posypki w przepisie używamy gotowego panko (do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką), ale śmiało można panko zastąpić bułką tartą i dokładnie tak samo przygotować. – My wykorzystaliśmy w naszym daniu polędwicę z dorsza, ale może to być też każda inna ryba. Świetnie będzie tu pasował także sandacz – dodaje Leszek Wodnicki.
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.