Hibiskus - adekwatności zdrowotne
Hibiskus, zwany ketmią szczawiową, wywodzi się z obszarów o klimacie tropikalnym. Jest rośliną jednoroczną, która może osiągnąć imponujące rozmiary, bowiem dorasta choćby do 2,5 m wysokości. Grube, intensywnie czerwone kwiaty są mięsiste, mają słabo wyczuwalny zapach, jednak wyróżnia je intensywny, kwaśny smak.
Hibiskus bogaty jest w wiele substancji, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. To roślina bogata w antocyjany, flawonoidy, fitosterole, kwasy fenolowe i antyseptyczny eugenol.
Hibiskus pomaga schudnąć
Hibiskus ma swoje zastosowanie w diecie odchudzającej. Jego działanie w kontekście redukcji masy ciała porównywalne jest z działaniem białej herbaty. Ponadto hibiskus działa przeczyszczająco, jednak nie jest to silne działanie. Pomaga uregulować rytm wypróżnień, wspiera pracę jelit, dzięki czemu ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów. Reklama
Na lepszą odporność pij napar z hibiskusa
W kwiatach hibiskusa znajdują się duże ilości witaminy C, która wspiera naturalne mechanizmy obronne przed infekcjami. Regularne picie naparu z tej rośliny zmniejsza ryzyko przeziębienia, a w trakcie choroby pomaga w walce z gorączką, łagodzi kaszel.
Hibiskus dla zdrowego serca i naczyń krwionośnych
Herbaty dedykowane osobom z nadciśnieniem tętniczym czy wysokim poziomem cholesterolu zwykle wzbogacone są właśnie o kwiaty hibiskusa. Roślina ma działanie moczopędne, co sprzyja osobom z nadciśnieniem. Hibiskus zapobiega także odkładaniu cholesterolu i rozwojowi miażdżycy naczyń, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego.
Wspiera wątrobę i pracę jelit
Hibiskusowi przypisuje się działanie hepatoprotekcyjne - wspiera procesy leczenia chorób wątroby, działa żółciopędnie dzięki czemu usprawnia trawienie. Hibiskus korzystnie wpływa także naj elita - działa przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo.
Jak przygotować napar z hibiskusa?
Suszone kwiaty hibiskusa można kupić w dobrych sklepach zielarskich, a przygotowanie naparu jest niezwykle proste. Wystarczy łyżeczkę suszonych kwiatów zalać gorącą wodą o temperaturze 90 stopni Cejslusza.
Napar powinien parzyć się pod przykryciem około 5 minut. Aby zminimalizować kwaśny smak herbaty, wystarczy dodać do niej odrobinę miodu ale nie jest to konieczne, bowiem herbata jest naprawdę smaczna.
Kto nie powinien pić naparu z hibiskusa?
Herbaty z hibiskusa nie zaleca się kobietom w ciąży, bowiem przypuszcza się, iż w kwiatach znajdują się substancje mogące negatywnie wpływać na płód.
W trakcie terapii hormonalnej również powinno się wstrzymywać od spożywania hibiskusa. Wpływa on na poziom estrogenów, dlatego każda kobieta powinna skonsultować się z lekarzem zanim włączy hibiskusa do swojej diety.
Naparu z hibiskusa nie powinny pić osoby z niskim ciśnieniem tętniczym krwi, ponieważ może on dodatkowo je obniżyć.
CZYTAJ TAKŻE: