Główny Inspektor Sanitarny postanowił wycofać z obrotu trzy popularne sosy. Decyzja ta ma związek z informacjami przekazanymi przez firmę Nestlé Polska S.A. W produktach wykryto obecność związku, który może okazać się bardzo niebezpieczny dla pewnej grupy osób.
Wycofane sosy – szczegóły produktów
Decyzja Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy sosów marki Winiary. W udostępnionym przez GIS ostrzeżeniu podano więcej informacji na temat poszczególnych produktów:
WINIARY Sos Boloński (500 g):
nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026
WINIARY Sos pomidorowy do spaghetti (500 g):
nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru (348 g)
nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
Producentem wskazanych partii jest Nestlé Polska S.A. z siedzibą przy ulicy Domaniewskiej 32 w Warszawie. Firma podjęła już niezbędne kroki w celu wycofania wymienionych wyżej produktów ze sprzedaży. Wystosowała też specjalny komunikat do klientów.
Dlaczego wycofano sosy Winiary ze sprzedaży?
Jak przekazała firma Nestlé Polska S.A. powodem wycofania sosów Winiary z obrotu jest niezamierzona obecność glutenu w jednym z surowców wykorzystanych w procesie produkcji. „Ich spożycie może mieć niekorzystny wpływ na osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę. Produkty te nie są opatrzone na etykietach informacją o obecności glutenu. Konsumentom z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę zalecamy, aby w ramach środków ostrożności nie spożywali ww. wyrobów” – czytamy w udostępnionym komunikacie. Klienci, którzy zakupili wycofane sosy Winiary mogą dokonać wymiany produktów. W tym celu trzeba skontaktować się z Serwisem Konsumenta. Wystarczy zadzwonić pod numer 800 16 16 66 lub wysłać wiadomość e-mail na adres: [email protected].
Jak objawia się nietolerancja glutenu i alergia na pszenicę?
Nietolerancja glutenu i alergia na pszenicę dają podobne objawy. Najczęściej pojawiają się symptomy takie jak na przykład:
migrenowe bóle głowy,
zaparcia,
wzdęcia,
biegunki,
bóle brzucha,
uczucie pełności,
zmęczenie i osłabienie,
wysypka na ciele,
zmiany zachowania,
bóle stawów i mięśni itp.
U niektórych osób z alergią spożycie glutenu może doprowadzić do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. Ten stan zagraża nie tylko zdrowiu, ale również życiu. Pacjent musi otrzymać pomoc jak najszybciej. Polega ona na wstrzyknięciu adrenaliny.