Sos z tahini i zielonej pietruszki. Przepis na dodatek do dań, który zmniejsza ryzyko chorób serca

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pasta tahini Źródło: Odżywianie WPROST.pl


Sos tahini tak popularny w kuchni bliskowschodniej jest wyjątkowo zdrowy. Dodatkowo bardzo łatwo go przyrządzić, a z dodatkiem natki pietruszki pasuje do wielu potraw. Koniecznie go przygotuj, a twoje serce ci podziękuje.


Jak podaje Yotam Ottolenghi, znany szef kuchni i autor książek kulinarnych, mieszkańcy Jerozolimy nie wyobrażają sobie posiłku bez dodatku sosu tahini. Kluczowym składnikiem tego popularnego w kuchni bliskowschodniej sosu jest pasta tahini, która powstaje ze zmielonych ziaren prażonego sezamu. Wśród dodatków do sosu musi się znaleźć sok z cytryny, czosnek i zimna woda. Innym popularnym dodatkiem jest siekana natka pietruszki, która podnosi smak i walory zdrowotne tego i tak niezwykle zdrowego sosu.


Sos tahini pasuje jako dodatek do zup, np. z ciecierzycy, marchewki, batatów, soczewicy albo kalafiora. Można dodać go do sałatki bądź polać nim pieczone warzywa lub mięso.
Idź do oryginalnego materiału