Żurawina - co to za owoce?
Żurawina to wieloletnia, zimozielona roślina, która występuje dość powszechnie na torfowiskach Europy, Syberii, Stanów Zjednoczonych, jak i Kanady. Na terenie Polski można spotkać: żurawinę błotną, żurawinę drobnoowocową oraz żurawinę wielkoowocową. Owoce różnych gatunków żurawiny mogą nieznacznie różnić się między sobą (np. wielkością czy składem chemicznym), ale zwykle charakteryzują się intensywną, czerwoną barwą, kulistym kształtem i kwaśnym smakiem. Od wieków stanowią istotny składnik diety. Dlaczego? Znajdują zastosowanie w różnych potrawach i produktach spożywczych, ale docenia się je przede wszystkim ze względu na adekwatności prozdrowotne. Co takiego ma w sobie żurawina? Jak jej spożywanie wpływa na organizm?Reklama
Żurawina to nie tylko witamina C
Żurawina, nazywana niegdyś "cytryną dla ubogich", zawiera duże ilości witamin, soli mineralnych, błonnika i związków bioaktywnych, które warunkują działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe wyciągów i ekstraktów żurawinowych. Stanowi źródło cennych związków fenolowych, antocyjanów, flawonoidów, a także kwasów organicznych. Zawiera witaminę C, a także witaminy z grupy B (w tym witaminę B1 i witaminę B2), witaminę A, witaminę E, a także potas, wapń czy magnez.
Świeże owoce mają kilka kalorii (46 kcal/100 g). Bardzo często sięgamy jednak po żurawinę suszoną i ta charakteryzuje się wyższą kalorycznością (w 100 g ma ponad 300 kcal).
adekwatności żurawiny. Jak żurawina wpływa na organizm?
Właściwości żurawiny znane są od dawna. Najczęściej wskazuje się na jej adekwatności wspierające zdrowie układu moczowego. Żurawina ogranicza przyleganie bakterii do nabłonka dróg moczowych i w ten sposób przeciwdziała kolonizacji dróg moczowych przez bakterie patogenne. Chroni przed zakażeniami, blokuje rozwój bakterii. Wiele suplementów diety bazuje na wyciągach z tych owoców. Z badań wynika, iż osoby, które regularnie i w wysokich ilościach spożywają produkty na bazie żurawiny, mają niższe ryzyko rozwoju infekcji dróg moczowych choćby o 40 proc. Co więcej, żurawina pobudza pracę nerek, zwiększa częstotliwość oddawania moczu, co dodatkowo zapobiega przyleganiu bakterii do ścianek moczowodów i pęcherza.
Spożywanie produktów na bazie żurawiny, np. soku, może przyczyniać się do zapobiegania infekcjom wywoływanym przez Helicobacter pylori (bakteria przez długi czas może nie dawać żadnych objawów, gdyż doskonale dostosowuje się do kwaśnego środowiska w żołądku; zbyt długie narażenie prowadzi do zmian w śluzówce żołądka, w której pojawiają się stany zapalne, a choćby rozległe owrzodzenia). Warto dodać, iż bakteria Helicobacter pylori jest jednym z najczęstszych i najgroźniejszych czynników ryzyka rozwoju raka żołądka.
Żurawina wykazuje również pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wynika to m.in. z zawartości antyoksydantów. Badania wiążą spożycie żurawiny z poprawą parametrów lipidowych, a także obniżaniem ciśnienia krwi. W badaniach odnotowywano również pozytywny wpływ na wątrobę.
Żurawina wspomaga też leczenie schorzeń jamy ustnej oraz przyzębia, ma korzystny wpływ na pracę jelit oraz trzustki, wzmacnia odporność, ma zbawienny wpływ na zdrowie oczu. Jako bogate źródło związków o adekwatnościach przeciwutleniających ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników, potencjalnie zmniejszając ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca, chorób neurodegeneracyjnych i nowotworowych, i opóźniając procesy starzenia.
Sok z żurawiny - dlaczego warto go pić?
Owoce żurawiny są wykorzystywane na wiele sposobów. Przyrządza się z nich dżemy czy konfitury. Są popularnym składnikiem sosów. Stanowią doskonały dodatek do mięs oraz serów. Suszona żurawina bywa traktowana jako przekąska, lubimy ją też dodawać do musli, jogurtów, licznych wypieków, a choćby herbaty. Ale bardzo często sięgamy po nią w postaci soku. Na co pomaga?
Sok z żurawiny stanowi bardzo dobrą formę profilaktyki w nawracających zakażeniach układu moczowego - zmniejsza częstość objawowych infekcji dróg moczowych. Jak wskazują eksperci, jego działanie wiąże się przede wszystkim z hamowaniem przylegania bakterii do ściany pęcherza moczowego. W jednym z badań badacze ustalili, iż 300 ml soku żurawinowego dziennie obniżało częstotliwość nawrotów o ponad 40 proc. Wykazano również, iż systematyczne spożywanie żurawiny zmniejsza konieczność przyjmowania antybiotyków w infekcjach dróg moczowych. Sok z żurawiny od dawna jest stosowany w leczeniu zakażeń dróg moczowych.
Regularne spożywanie soku z żurawiny wzmacnia odporność organizmu, pomaga w walce z wirusami i bakteriami, łagodzi stany przemęczenia. Zawiera wiele składników, które wykazują pozytywny wpływ na działanie układu krążenia, działa ochronnie na serce (normuje m.in. poziom "złego" cholesterolu). Zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób. Za sprawą antyoksydantów może zwalczać uszkodzenia związane z wiekiem.
Jaki sok z żurawiny wybierać?
Eksperci wskazują, iż najbardziej wartościowym będzie sok wyciskany ze świeżych owoców żurawiny, oczywiście niesłodzony. Będzie cechował się największą ilością substancji aktywnych pożądanych przez organizm. jeżeli chodzi o smak, możemy spodziewać się, iż będzie kwaskowaty, lekko cierpki. Można go pić bez rozcieńczania, jednak wiele osób krzywi się na samą myśl. W takim przypadku można go połączyć z wodą. Sok z żurawiny nadaje się też do koktajli czy deserów.
Kupując sok z żurawiny, wybieraj taki, który nie pochodzi z koncentratu i nie zawiera dodatku cukru.
Sok z żurawiny - przeciwwskazania
Na sok z żurawiny uważaj szczególnie wtedy, gdy się na coś leczysz. Warto skonsultować się z lekarzem bądź farmaceutą, bo niektóre badania wykazały, iż może wchodzić w interakcje z różnymi lekami. Ostrożność powinny zachować m.in. osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe zawierające warfarynę. Żurawina jest również przeciwwskazana u osób z kamicą szczawianową, niedoborem wapnia lub chorobami, które są z nim związane (taką chorobą jest np. osteoporoza).
CZYTAJ TAKŻE: