Śmierć od zatrucia pokarmowego? Sprawę 4,5-latka bada prokuratura

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Karetka i radiowóz, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / kronikarz.com


W Wyganowie pod Łodzią doszło do tragedii: nie żyje 4,5-letni chłopiec, a jego siostra, brat i mama przebywają w szpitalu. Rodzinę prawdopodobnie dotknęło ciężkie zatrucie pokarmowe.


"Prokurator przez cały czas pracuje na miejscu zdarzenia, na razie nie jesteśmy w stanie podać żadnych informacji na temat jego ewentualnych ustaleń" – poinformowała PAP rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Piotrkowie Trybunalskim Magdalena Czołnowska-Musioł. Wiadomo jedynie, iż śledczy wykluczyli zatrucie tlenkiem węgla, popularnie zwanym czadem.


Rodzinna tragedia w Wyganowie


Do zdarzenia doszło 8 lutego w miejscowości Wyganów. Policja w Opocznie dostała informację o śmierci 4,5- letniego chłopca i niepokojących objawach, które wykazywała pozostała część jego rodziny. Chodzi o dwójkę starszego rodzeństwa oraz mamę dzieci. Poszkodowani natychmiast zostali przewiezieni do szpitala. w tej chwili w najlepszym stanie znajduje się 13-letni chłopiec, który trafił do Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki. Z kolei w szpitalu w Opocznie przebywa jego 38-letnia mama i 8-letnia siostra.


Na miejscu zdarzenia cały czas pracują odpowiednie służby, które próbują ustalić przyczynę tragedii. Nieoficjalnie mówi się o zatruciu pokarmowym. Niewykluczone, iż doszło do niego po zjedzeniu źle przechowywanej mrożonki. Ojciec dzieci jako jedyny nie miał objawów chorobowych, a nie zjadł tego posiłku.


Mrożenie produktów spożywczych


Zamrażanie należy do jednej z najlepszych metod utrwalania żywności, która pozwala zachować ich wartość odżywczą. Musi jednak odbywać się zgodnie z określonymi zasadami. Należy do nich m.in. zachowanie stałej, odpowiednio niskiej temperatury, czy przestrzeganie daty przydatności do spożycia produktu. Warto pamiętać, iż mrożenie produktów nie zabija obecnych na nich bakterii. Z tego względu podczas przygotowywania posiłków z mrożonek istnieje ryzyko zatrucia pokarmowego. Niebezpieczeństwo rozwoju groźnych drobnoustrojów rośnie w przypadku wielokrotnego zamrażania i odmrażania jedzenia.


Najczęstszym powodem zatruć pokarmowych są produkty spożywcze, w których znajdują się bakterie lub ich toksyny, a także wirusy i pasożyty – podaje portal pacjencki Ministerstwa Zdrowia. W grupie bakterii, które mogą nam zaszkodzić najczęściej wymienia się Campylobacter, Salmonellę, jad kiełbasiany, Gronkowiec złocisty i Bacillus cereus. Czy możliwa jest śmierć z powodu zatrucia pokarmowego?


Do objawów zatrucia pokarmowego zalicza się m.in.:


silny ból brzucha,


biegunkę,


wzdęcia,


wymioty,


gorączkę,


dreszcze,


poczucie słabości organizmu.


Utrzymujące się symptomy powinny skłonić nas do niezwłocznej wizyty u lekarza. Pamiętaj, iż zatrucie pokarmowe może być szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, niemowląt i małych dzieci oraz osób starszych i z osłabioną odpornością.


Zatrucia pokarmowe zwykle dość gwałtownie mijają, choć czasem mogą przedłużać się do kilku dni. U dzieci zatrucia pokarmowe mogą występować częściej niż u dorosłych, ze względu na niedojrzały układ pokarmowy i odpornościowy. Odwodnienie wskutek wymiotów lub biegunki może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu, a w skrajnych przypadkach choćby do śmierci.


Osobom, które podejrzewają u siebie zatrucie pokarmowe zaleca się także:


zwymiotowanie tego, co się zjadło – jeżeli to możliwe;


wypróżnienie (należy jednak uważać na przedłużającą się biegunkę);


napar z kopru włoskiego i masowanie brzucha w przypadku wzdęć i gazów;


nawadnianie – powoli i małymi łykami;


lekarstwa (najlepiej zapytać o nie w aptece);


lekkostrawną dietę.


Więcej informacji na temat zatruć pokarmowych:


Zatrucia wywołane spożyciem toksyn bakteryjnych, Sylwia Urbańska, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Warszawa 2017


Najczęstsze przyczyny zatruć pokarmowych, Sylwia Urbańska, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Warszawa 2017
Idź do oryginalnego materiału