Smaruj nią chleb codziennie! Ta pasta do kanapek obniża poziom cholesterolu

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów Źródło: Shutterstock


Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów może z powodzeniem zastąpić masło czy margarynę. Jest smaczna i bardzo zdrowa. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie. Wypróbuj przepis!


Pestki słonecznika mają wiele prozdrowotnych adekwatności. Przyrządzenie z nich pożywnej pasty z dodatkiem suszonych pomidorów jest dobrym sposobem, żeby jeść je częściej. Suszone pomidory nadają paście kwaskowego smaku i zaostrzają apetyt.


Pestki słonecznika są bogactwem witamin i składników mineralnych


Ok. 30 g pestek słonecznika zawiera 49 proc. dziennej dawki witaminy E, 41 proc. dziennej dawki selenu, 14 proc. dziennej dawki cynku i 5,5 g białka. Pestki słonecznika są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, zawierają również fitosterole obniżające poziom cholesterolu LDL w organizmie, zapobiegając tym samym zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych. W ich składzie znajduje się również kwas linolowy sprawdzający się przy diecie antynowotworowej.


Pestki słonecznika a odchudzanie


Wiele osób obawia się, iż pestki słonecznika są tuczące. W 100 gramach pestek jest aż 584 kcal. Dietetycy twierdzą, iż jedzone z umiarem nie powodują wzrostu masy ciała. Dają natomiast na długo uczucie sytości i nie powodują wahań cukru we krwi.


Pestki słonecznika korzystnie wpływają na pracę mózgu


Ze względu na zawartość magnezu pestki słonecznika zalecane są osobom, które się uczą lub wykonują pracę wymagającą skoncentrowania.


Wypróbuj przepis na pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów
Idź do oryginalnego materiału