Smakują lepiej niż schabowe, choć nie ma w nich grama mięsa. Zastępuje je zdrowszy składnik

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Panierowane kanie Źródło: Archiwum prywatne / Konrad Żelazowski/WPROST


Hasło „kotlety bez mięsa” zwykle przywodzi na myśl warzywne przysmaki. Bazą moich jarskich kotletów jest jednak inny, mniej oczywisty i niezwykle pyszny składnik. Polecam danie, które podbija kubki smakowe choćby zdeklarowanych mięsożerców.


„Sekretnym” składnikiem tych jarskich kotletów są czubajki kanie. To wartościowy produkt, który zawiera wiele składników odżywczych i mikroelementów. Można w nim znaleźć między innymi białko, błonnik pokarmowy, potas, fosfor, magnez, cynk, witaminę C, karotenoidy i kwasy fenolowe. Wszystkie te związki pozytywnie wpływają na organizm. Przeprowadzone badania dowodzą, iż kanie działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Hamują namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów i spowalniają proces starzenia się komórek.


Warto podkreślić, iż kanie są nie tylko pożywne, ale też niskokaloryczne. Ich głównym składnikiem jest woda. Mimo to sycą i dodają energii. Można je śmiało przygotować na obiad. Z powodzeniem zastąpią schabowe lub inne mięsne przysmaki.


Jak zrobić kanie à la schabowe?


Składnikiem, który sprawia, iż te „schabowe” zyskują jeszcze bogatszy smak jest ser grana padano. Samo przygotowanie kotletów nie zajmuje dużo czasu. Najbardziej pracochłonnym etapem jest oczyszczenie grzybów. Potem wystarczy już tylko przyszykować składniki na panierkę, obtoczyć kapelusze i usmażyć je na złoty kolor. Wskazówka: Do zrobienia panierki możesz wykorzystać również przyprawy, takie jak na przykład tymianek.
Idź do oryginalnego materiału