Śledzie w pomidorach. Przepis na smaczne postne danie

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Śledź w pomidorach Źródło: Shutterstock


Dietetycy twierdzą, iż Polacy za rzadko jedzą śledzie, a szkoda, bo są one źródłem pełnowartościowego białka, witamin E, D i B12 oraz selenu. Spróbuj na stałe wprowadzić je do jadłospisu.


Śledzie są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Wspierają pracę układu krwionośnego, nerwowego i oddechowego, spowalniają procesy starzenia się organizmu, pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu, poprawiają kondycję skóry, działają przeciwzapalnie, mają też korzystny wpływ na wzrok. Co ważne, ten gatunek ryb kumuluje w sobie mniej metali ciężkich niż inne gatunki. Dlatego częściej powinniśmy delektować się właśnie ich smakiem.


Śledzie to źródło witamin i składników mineralnych


Śledzie to doskonałe źródło witamin D, A i E oraz z grupy B. Zawierają też wiele cennych składników mineralnych: żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Znajdziemy w nich również cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Śledzie są również bardzo dobrym źródłem białka – w 100 gram tej ryby jest go aż 17,9 grama.


Ile kalorii mają śledzie? To zależy


Kaloryczność śledzi zależy w dużej mierze od sposobu ich przyrządzenia. Najwięcej kalorii mają śledzie smażone oraz te przyrządzone w oleju. 100 g świeżego śledzia to 160 kcal. W przypadku ryby w oleju kaloryczność zwiększa się choćby do 300 kcal. Mniej kaloryczne są natomiast śledzie w pomidorach (ok. 219 kcal). jeżeli więc dbasz o zdrowie i linię, wypróbuj sprawdzony przepis na śledzie w pomidorach.
Idź do oryginalnego materiału