Śledzie można podać na wiele sposobów. Tak przygotowują śledzia Ania Starmach i Ewa Wachowicz

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Śledzie w śmietanie Źródło: Shutterstock / gkrphoto


Śledzie to popularne ryby, które są też jedną z częściej przygotowywanych potraw postnych. Warto często po nie sięgać, ponieważ zawierają więcej witaminy D i kwasów omega-3 niż karp i łosoś. Polecamy dwa sprawdzone przepisy na dania ze śledziem w roli głównej.


Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, ryby powinno spożywać się dwa razy w tygodniu, w tym co najmniej jeden raz – ryby morskie. Do takich należy właśnie śledź.


Czy śledź jest zdrowy?


Śledź jest zdrowy i to choćby bardzo! Już 100 g tej ryby może dostarczyć choćby do połowy dziennego zapotrzebowania na białko. Warto dodać, iż jest to białko dużo lepiej przyswajalne niż to pochodzące z drobiu czy wieprzowiny. Poza tym śledź zawiera więcej witaminy D i kwasów omega-3 niż inne popularne ryby, takie jak karp i łosoś. Śledź powinien znaleźć się w diecie osób zagrożonych chorobami serca i układu krążenia czy chorobami pochodzenia autoimmunologicznego. Regularne spożywanie tej ryby przyczynia się do obniżenia poziomu ciśnienia i złego cholesterolu LDL.


Co znajduje się w 100 g śledzia? Wartości odżywcze takiej porcji to:


kalorie – 162,


białko – 16,3 g,


woda – 70,9 g,


tłuszcz – 10,7 g,


węglowodany – 0 g,


cholesterol – 64 mg.


Składniki mineralne w śledziach to:


sód – 89 mg,


sól – 0,223g,


potas – 239 mg,


wapń – 32 mg,


fosfor – 219 mg,


magnez – 24 mg,


żelazo – 0,9 mg,


cynk – 1,12 mg,


miedź – 0,23 mg,


mangan – 0,02 mg,


jod 24,3 – µg.


Witaminy, które dostarcza porcja 100 g śledzi:


witinamina A –25 µg,


retinol – 25 µg,


Β-karoten – 0 µg,


witamina D – 19 µg,


witamina E – 1,07 mg,


tiamina – 0,02 mg,


ryboflawina – 0,13 mg,


niacyna – 2,9 mg,


witamina – B6 0,42 mg,


foliany – 5 µg,


witamina – B12 13 µg.


Śledzie w oleju lnianym według przepisu Anny Starmach


Zarówno w internecie jak i w książkach kucharskich można znaleźć różne przepisy na dania z wykorzystaniem śledzi. Przedstawiamy jeden z nich, autorstwa Anny Starmach, jurorki kulinarnych programów telewizyjnych MasterChef i MasterChef Junior.
Idź do oryginalnego materiału