Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, ryby powinno spożywać się dwa razy w tygodniu, w tym co najmniej jeden raz – ryby morskie. Do takich należy właśnie śledź.
Czy śledź jest zdrowy?
Śledź jest zdrowy i to choćby bardzo! Już 100 g tej ryby może dostarczyć choćby do połowy dziennego zapotrzebowania na białko. Warto dodać, iż jest to białko dużo lepiej przyswajalne niż to pochodzące z drobiu czy wieprzowiny. Poza tym śledź zawiera więcej witaminy D i kwasów omega-3 niż inne popularne ryby, takie jak karp i łosoś. Śledź powinien znaleźć się w diecie osób zagrożonych chorobami serca i układu krążenia czy chorobami pochodzenia autoimmunologicznego. Regularne spożywanie tej ryby przyczynia się do obniżenia poziomu ciśnienia i złego cholesterolu LDL.
Co znajduje się w 100 g śledzia? Wartości odżywcze takiej porcji to:
kalorie – 162,
białko – 16,3 g,
woda – 70,9 g,
tłuszcz – 10,7 g,
węglowodany – 0 g,
cholesterol – 64 mg.
Składniki mineralne w śledziach to:
sód – 89 mg,
sól – 0,223g,
potas – 239 mg,
wapń – 32 mg,
fosfor – 219 mg,
magnez – 24 mg,
żelazo – 0,9 mg,
cynk – 1,12 mg,
miedź – 0,23 mg,
mangan – 0,02 mg,
jod 24,3 – µg.
Witaminy, które dostarcza porcja 100 g śledzi:
witinamina A –25 µg,
retinol – 25 µg,
Β-karoten – 0 µg,
witamina D – 19 µg,
witamina E – 1,07 mg,
tiamina – 0,02 mg,
ryboflawina – 0,13 mg,
niacyna – 2,9 mg,
witamina – B6 0,42 mg,
foliany – 5 µg,
witamina – B12 13 µg.
Śledzie w oleju lnianym według przepisu Anny Starmach
Zarówno w internecie jak i w książkach kucharskich można znaleźć różne przepisy na dania z wykorzystaniem śledzi. Przedstawiamy jeden z nich, autorstwa Anny Starmach, jurorki kulinarnych programów telewizyjnych MasterChef i MasterChef Junior.