W sobotę, 1 kwietnia 2023 r., na terenie Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach odbyło się spotkanie z okazji Śląskiego Dnia Celiakii z udziałem personelu medycznego z Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka i Matki, skierowane do osób cierpiących na chorobę trzewną.
W pięknej i reprezentatywnej auli odbyły się wykłady. Pani prof. dr hab. n. med. Urszula Grzybowska-Chlebowczyk opowiedziała o współczesnych standardach diagnostyki celiakii, a dr hab. n. med. Sabina Więcek omówiła nietolerancję laktozy i przerost bakteryjny jelita cienkiego u pacjentów z rozpoznaną celiakią. Po wykładach głos zabrali członkowie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Pani dietetyk z Centrum Diety Bezglutenowej, mgr Grażyna Konińska, zdradziła kilka sprytnych sposobów na omijanie glutenowych pułapek, a pani prezes, mgr Małgorzata Źródlak, wyjaśniła, co Stowarzyszenie ma wspólnego z codziennością osób chorych na celiakię i jakie działania podejmuje, by osobom na ścisłej diecie bezglutenowej żyło się lepiej. Cykl wykładów zakończyło podsumowanie projektu studenckiego. Magdalena Nowak przedstawiła ciekawą analizę ankietową diety pacjentów z rozpoznaną celiakią.
Osoby chore na celiakię miały okazję wypróbować wiele bezglutenowych przysmaków na stoiskach firm Incola, Balviten i Duda. Przygotowano także atrakcje dla dzieci. Cieszymy się, iż mogliśmy wziąć udział w tym spotkaniu. Od wybuchu pandemii COVID-19 nie mieliśmy okazji uczestniczyć w konferencjach dla pacjentów. Z euforią wracamy do normalności, ponieważ żadne webinarium internetowe nie zastąpi kontaktów międzyludzkich. Takie spotkanie to okazja do zapoznania się z ciekawymi przypadkami diagnostycznymi i problemami, z jakimi borykają się osoby na diecie bezglutenowej.
Serdecznie dziękujemy pani dr Barbarze Kalicie za zaproszenie i organizację konferencji na medal. Na słowa uznania zasługuje także zaangażowanie członków Studenckiego Koła Naukowego przy Klinice Pediatrii.
Firma EUROIMMUN jest dystrybutorem odczynników stosowanych w diagnostycznych laboratoriach medycznych, m.in. do diagnozowania celiakii. Oferujemy testy ELISA: anty-tTG IgA i IgG, anty-DGP IgA i IgG, test EmA metodą IIFT oraz badanie genetyczne HLA-DQ2/DQ8.
Małgorzata Nieżychowska
Specjalista w Dziale Informacji Naukowej, Product Manager ds. Nietolerancji Pokarmowych
533 734 756