Sezon na nią wciąż trwa. Jedz dla zdrowych jelit i oczu

zdrowie.interia.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Choć wydaje się być jedynie dodatkiem do dań czy kanapek, to sałata jest niezwykle wartościowym warzywem, które zawiera w sobie cenne witaminy i minerały. Trwa na nią sezon, dlatego warto pamiętać o niej w codziennej diecie, by dostarczyć organizmowi to, co najcenniejsze. Dlaczego warto jeść sałatę? Odpowiadamy.


Sałata - adekwatności odżywcze


Sałata to niezwykle wartościowe warzywo, które dostarcza wielu witamin i minerałów. Chociaż niektórych zniechęca jej smak, warto mieć na uwadze, iż jest niskokaloryczna i zalecana osobom, które są na diecie. W 100 g sałaty masłowej znajdziemy zaledwie 15 kalorii. Ponadto jest ona bogata w kwas foliowy i błonnik.


W liściach warzywa znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę C, żelazo, potas i magnez. Taki skład sprawia, iż sałata powinna na stałe zagościć na talerzu każdego z nas.


Sałata i jej wpływ na organizm


Sałata przede wszystkim jest doskonałym dodatkiem w diecie osób, które dążą do redukcji masy ciała. Zawiera błonnik, na dłużej pozostawiając uczucie sytości po posiłku. Błonnik odgrywa także kluczową rolę w funkcjonowaniu jelit. Wpływa na ich ukrwienie, ułatwia wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu, a także pobudza wydzielanie soków trawiennych. Reklama
W liściach sałaty znajdują się silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej, a zatem sałata pozwala utrzymać wzrok w dobrej kondycji.
Dzięki witaminom z grupy B regularne spożywanie sałaty ma pozytywne działanie na układ nerwowy. Odpowiednia podaż tych witamin odpowiada za przewodnictwo nerwowe, reguluje nastrój, ale także ma dobroczynny wpływ na wszystkie procesy metaboliczne w organizmie człowieka.


Sałata wspiera także pracę układu odpornościowego, ma działanie przeciwbakteryjne i odkwaszające, dlatego włączenie jej do codziennej diety niesie ze sobą same korzyści.
Jaką sałatę jeść najlepiej i w jakiej formie?


Sałata masłowa na kanapki


Sałata masłowa jest najpopularniejszą odmianą, jednak najszybciej traci swoją świeżość i smak, dlatego zaleca się spożywać ją od razu po zakupie czy zerwaniu z własnego ogródka.
Ma delikatny smak, idealnie pasuje na kanapki, bogata jest w błonnik i witaminę C, dlatego jest uniwersalnym wyborem dla wszystkich.


Rukola do sałatek i makaronów


Rukola ma specyficzny, ostrzejszy smak w porównaniu z sałatą masłową. Doskonale komponuje się z owocami i warzywami, ale nadaje się także do dań z serem, mięsem czy orzechami.
Rukola zawiera w sobie kwas foliowy, wapń oraz jod. Liście tej sałaty można dodawać do sałatek, na kanapki, a jej regularne jedzenie będzie miało korzystny wpływ na organizm. W rukoli znajdziemy sporo witaminy K, która wpływa na układ krzepnięcia oraz zdrowie kości, a także potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi.


Rukoli przypisuje się też adekwatności obniżające poziom cholesterolu.


Sałata rzymska najsłodszą odmianą


Sałata rzymska ma grube, mięsiste liście i wyróżnia ją słodki smak. Na dłużej zachowuje świeżość i nie traci swoich adekwatności tak szybko. Sałata rzymska nadaje się do sałatek, nadając im chrupkości, ale także wielu cennych składników, ponieważ w tej odmianie znajdziemy duże ilości witaminy A oraz chromu.


Radicchio, czyli cykoria sałatowa


Kruche liście tej sałaty zawierają w sobie dużo goryczy, przez co trudno jeść tę sałatę bez dodatków. Nie powinno to jednak zniechęcać, ponieważ w jej purpurowych liściach kryje się wiele cennych składników mineralnych. Zawarta w nich laktukopikryna ma działanie przeciwbólowe oraz uspokajające. W radicchio znajdują się także dużo ilości witamin z grupy B oraz witaminy K. Dodatkowo ma w sobie dużo żelaza, manganu, cynku i potasu.
Nadaje się do sałatek, jednak dodatki muszą być wyraziste: szynka parmeńska, sery pleśniowe, owoce zneutralizują jej goryczkowy posmak.
Poddana obróbce cieplnej również traci gorycz, ale także kolor i niektóre wartości odżywcze.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału