Czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać na koniec marca i przez cały kwiecień (w różnych regionach kraju połacie aromatycznych liści pojawiają się w różnym czasie). Jadalne są zarówno liście, jak i kwiaty. WAŻNE: czosnek niedźwiedzi w Polsce jest objęty częściową ochroną i nie wszędzie można go zbierać. Aby rozwiać wątpliwości, zadzwoń do miejscowego nadleśnictwa i zapytaj jak wygląda sytuacja na twoim terenie. Można za to do woli wykorzystywać czosnek niedźwiedzi, który rośnie w ogródkach i na działkach.
Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi wzmacnia odporność i jest uznawany za naturalny antybiotyk. Działa bakteriobójczo, pomaga regulować ciśnienie krwi i pobudza trawienie. Najcenniejsze składniki ma ten zebrany wcześnie, zanim roślina zakwitnie. Lasy Państwowe w publikacji na temat czosnku niedźwiedziego cytują mieszkającą w Beskidzie Niskim Jolanta Miklar, ekologiczną plantatorkę, znawczynię ziół, z wykształcenia farmaceutkę, która mówi o wyjątkowych adekwatnościach tej rośliny.
"Pokrojone listki są doskonałym dodatkiem do kanapek, zup i sałatek. Na zimę można je mrozić lub suszyć. Czosnek zawiera wiele substancji czynnych, m.in. olejki eteryczne. Najważniejszym składnikiem jest siarka aktywna, pobudzająca enzymy odpowiedzialne za odtruwanie organizmu z metali ciężkich, chemikaliów, pestycydów i związków toksycznych. Ta roślina jest wyjątkowo bogata w siarkę – czosnek pospolity ma jej 1,7 g w 100 g masy, niedźwiedzi aż 7,8 g! W niedźwiedzim znajduje się dużo przeciwutleniaczy niwelujących w organizmie wolne rodniki powodujące m.in. nowotwory" – mówi Jolanta Miklar.
Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?
Pesto z czosnku niedźwiedziego przyrządza się dokładnie tak, jak tradycyjne włoskie pesto z bazylii – i taki przepis my podajemy. Ale jeżeli chcesz wykorzystać lokalne składniki, zamień orzechy piniowe na włoskie, a oliwę z oliwek na dobrej jakości olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia. W wersji wege możesz pominąć dodatek parmezanu (dodaj wtedy więcej orzechów) albo zastąpić go płatkami drożdżowymi.
Pesto z czosnku niedźwiedziego przechowuj w czystym słoiku w lodówce (do 5 dni). Smaruj nim kanapki, kładź na grzanki, dodawaj do ziemniaków, mięs i past warzywnych.