To ciasto jest wyjątkowo delikatne w smaku. Biała czekolada nadaje mu charakteru i delikatnej słodyczy.To idealne ciasto na niedzielny deser, ale też świąteczne przyjęcie.
Jak zrobić idealny sernik bez spodu?
Sernik bez spodu to sama upieczona masa serowa, bez konieczności robienia ciasta kruchego czy wykładania blachy herbatnikami. W naszym przepisie ważne jest dobre utarcie żółtek i ubicie piany z białek na sztywno. jeżeli masz mikser, do utarcia masy z masła, cukru i żółtek, możesz się śmiało nim posłużyć. jeżeli nie masz robota – idealnie się nadaje do tego tradycyjna makutra (tak radziły sobie nasze babcie). Masa powinna być jasna (niemal biała) i puszysta, a cukier rozpuszczony (w masie nie powinno być widać kryształków cukru, dlatego najlepiej wykorzystać tu cukier drobny do wypieków). RADA: jeżeli lubisz bardzo słodkie ciasta, zwiększ nieco ilość cukru podaną w naszym przepisie (np. do 3/4 szklanki). jeżeli z kolei chcesz nieco przełamać słodycz ciasta, możesz dodać do masy otartą skórkę z jednej cytryny.
Wykorzystaj do zrobienia sernika białą czekoladę dobrej jakości (z tłuszczem kakaowym w składzie). Nim dodasz ją do masy z żółtek, przestudź rozpuszczoną w mleku czekoladę.
Jak podawać sernik z białą czekoladą?
Może się zdarzyć, iż sernik nieco popęka podczas pieczenia, nie ma to jednak żadnego wpływu na smak. Gotowy sernik możesz posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Sernik powinien być dobrze ostudzony przed krojeniem. Sernik można podawać udekorowany świeżymi owocami, świetnie sprawdzą się tu borówki (jak na zdjęciu) albo maliny.