Przepyszny klasyczny sernik. Porcja o wadze 95 g ma 3.7 wymiennika w tym 1.6 WW i 2.1 WBT. 100g ma 294 kcal i 17 g węglowodanów.
Sernik
Drukuj
Składniki
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 600 g sera twarogowego (sernikowego)
- 150 g mascarpone
- 140 g cukru
- 40 g masła
- ½ łyżeczki pasty waniliowej
- skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 120°C. Cytrynę sparz i zetrzyj z niej skórkę. Masło roztóp, nie zagotowując. Żółtka oddziel od białek i z pozostałymi żółtkami ubij z cukrem. Dodaj skórkę z cytryny i wanilię, wymieszaj. Dodaj do serów. Wymieszaj, a następnie dodaj roztopione masło. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Masę wylej na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną pergaminem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 2 godziny.
- Możesz go ozdobić jadalnymi kwiatami
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 297 kcal Białka: 8.3 g Tłuszcze: 21.3 g Cukry: 17.1 g Wymienniki: 3.7 WW: 1.6 WBT: 2.1
3.5.3251
Smacznego