Przechowywanie produktów w oliwie z oliwek w celu przedłużenia ich trwałości znane jest już od czasów starożytnych. Pierwsi zaczęli stosować tę technikę Etruskowie i Grecy, skąd rozpowszechniła się na całą Europę. Dzisiaj możemy sięgnąć do tej tradycji, przygotowując ser marynowany w oliwie. Najlepszy będzie do tego ser owczy lub kozi, średnio lub mocno dojrzały. Dodatkowo możemy wzbogacić taką marynatę o ulubione zioła czy dodatki, takie jak: gałązki rozmarynu, liście laurowe czy suszone pomidory.
W przypadku tej marynaty pyszny i wartościowy jest zarówno ser, jak i oliwa, w której go zanurzamy, a którą po zjedzeniu sera warto również wykorzystać do sałatek czy do polania pieczywa. Dodatkowo pod kątem wartości odżywczych mamy możliwość skorzystania z przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych zawartych w oliwie z oliwek, jak również cennych substancji mineralnych i witamin zawartych w owczym serze. Zrób w domu ser w oliwie z oliwek.